Politička (ne)kultura: Ulica sve češće u parlamentu

Javnost smatra da, iako su poslanici ljudi, na svoje ponašanje moraju da paze iz više razloga
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 18:19h

Poslanici u crnogorskom parlamentu sve češće pokazuju da im je kratak fitilj i da im malo treba da dignu pesnicu.

Iako je u posljednjih nekoliko slučajeva bilo zalijetanja, psovki i prijetnji, kao i poziva "na crtu", u Skupštini vjeruju da se ovakva razmjena argumenata neće preseliti na ulice.

Za samo dva mjeseca narodni predstavnici su demonstrirali zabrinjavajući manjak tolerancije a psovke i uvrede postale su česta slika sa skupštinskih zasijedanja i sjednica radnih tijela. Iako priznaju da je takvo ponašanje neprimjereno oni, sasvim očekivano imaju opravdanje i za ovakve svoje postupke

"I političari su živi ljudi koji burno reaguju na ono što im se ne sviđa i cijenim da to nije samo odlika našeg parlamenta, čak bih rekao našeg ponajmanje," kazao je Predrag Sekulić iz DPS-a.

Goran Danilović je naveo da mu nije drago kada do takvih situacija dođe, ali smatra da su one prosto sastavni dio našeg političkog življenja, i da se te stvari dešavaju i "u tradicionalnijim, ozbiljnijim, bez znaka navoda, parlamentima nego što je naš" i da je samo važno je da se sve završi na ljudski način.

Javnost na ovakve stvari ipak gleda drugačije. Iako su poslanici ljudi, na svoje ponašanje moraju da paze iz više razloga.

"Treba da imaju u vidu i to da oni nisu obični ljudi, oni su poslanici koje smo mi izabrali koji nas predstavljaju u SCG, oni su javne ličnosti koje trebaju da vema paze na svoje ponašanje jer mnogi znaju i da se poistovjete sa nekom partijom ili čak sa nekim poslanikom," kazao je novinar Mili Prelević

"Očigledno je da su u poslednje vrijeme postali mnogo nervozni i da tu nervozu prenose i u skupštinsku salu i na svoje sjednice radnih tijela što može vrlo lako da se desi da se prenese i na građane," dodao je on.

Iako je ponašanje crnogorskih poslanka u većini situacija bilo na samoj ivici fizičkog obračuna do toga ipak nikada nije došlo. Narodni predstavnici vjeruju da će tako i ostati, te da se njihove svađe neće i ne mogu preseliti na ulice.

"Ne, ne, zaista ne mislim da je ono što se dešava u parlamentu može na bilo koji način da se preseli na ulice, naprotiv, mislim da te tenzije koje se iznose u parlamentu i koje se mogu ubuduće dešavati ostaju tu, u parlamentu, ostaju tu među kolegama, među ljudima koji rade isti posao, kazao je Sekulić.

"Ja se nadam da neće doći do toga ne zbog toga što bi to bila velika šteta za Crnu Goru da se poslanici tuku nego bi to bio loš primjer kada bi krenuli tim putem," naveo je Danilović.

No i pored toga, Goran Danilović dodaje: "Kaže narodna poslovica - sve što vidiš u svijetu, nadaj se u vijeku", a u svijetu zna biti i drugačije, o čemu svjedoče slike iz evropskih i parlamenata pojedinih istočnih zemalja gdje su narodni predstavnici bili akteri brutalnih tuča.

Poslovica je jasna ali ipak ostaje da se nadamo da će se crnogorski poslanici i ubuduće zaustavljati na riječima ma koliko one teške i grube bile, ili prethodno razmisliti prije nego uvrede poteku.

Galerija

Bonus video: