MLADA NIKŠIĆANKA RUŠI STEREOTIPE

Lana ima devet godina i želi da postane profesionalni bubnjar

Ova djevojčica već tri godine pohađa Muzičku školu "Dara Čokorilo" i uspješno svira bubnjeve
211 pregleda 0 komentar(a)
Lana Žižić, Foto: Screenshot (Youtube)
Lana Žižić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 30.01.2019. 04:56h

Nježnost i prefinjenost djevojčica koje se muzički obrazuju, najčešće ih vezuju za instrumente kao što su klavir, violina i njima slični, ali devetogodišnja Nikšićanka Lana Žižić ruši stereotipe. 

Ova djevojčica već tri godine pohađa Muzičku školu "Dara Čokorilo" i uspješno svira bubnjeve. Kada je birala instrument, nije imala dilemu.

"Kao maloj, tata mi je kupio igračku bubnjeve koje sam ja stalno lupala. Da bi mi bio veći zvuk, ja sam uzimala šerpe i pravila bubnjeve. Kad sam se upisala u muzičku školu pokazivali su nam razne instrumente i meni je najviše pažnje privlačio bubanj. Tako je sve započelo", kaže Lana.

Iako još uvijek kod kuće nema instrument koji voli, Lana priznaje da se lako snalazi kada treba da vježba.

"Ja uzmem jastuke, šerpe ili na primjer slotlicu i onda lupam. Uzmem i knjigu jer mi knjiga daje baš dobar zvuk i onda lupam i lako je", kaže ona.

Da je Lanina ljubav prema bubnjevima iskrena i prava vjeruje njen profesor Miloš Mićunović, inače profesionalni bubnjar.

"Maloj Lani ide zaista sjajno. Ona je od početka pokazala prvenstveno veliku ljubav prema ovom instrumentu. Samim tim, to je propratilo jedan rad sa njene strane. Od početka je sve krenulo kako treba i to ide jednom uzlaznom putanjom, jako dobrom", ističe Mićunović.

Za Mićunovića nije teško da prenese vještine sviranja bubnjeva na Lanu i djevojčice njenog uzrasta iako se bubnjevi uglavnom vezuju za muškarce.

"Stoga je meni jako drago kad se pojavi neko kao što je Lana. Neko ko je pokazao želju i volju da nauči da svira ovaj instrument, jer ona na najbolji način prezentira da nema nikakve veze da li svira dječak ili djevojčica", kaže on.

Profesor je uvjeren da je pred Lanom blistava budućnost i da će javnost o njoj tek imati šta da čuje. Trenutno ima u planu da je priprema za brojna takmičenja u regionu, a devetogodišnja Lana nastavlja da udara u bubnjeve i mašta upravo o onome što joj i profesor predviđa.

"Ja bih kad porastem voljela da budem profesionalni bubnjar kao moj profesor", kaže Lana.