Kako preći ulicu na nevidljivom pješačkom prelazu

Gužva kroz Donju Goricu nije ništa neobično za jedan od najprometnijih puteva u Podgorici
57 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2013. 18:37h

Na Cetinjskom putu u naselju Donja Gorica, nedavno je u saobraćajnoj nesreći stradalo jedno dijete. To je nažalost još jedan smrtni slučaj na toj dionici, koji je pokrenuo pitanje bezbjednosti saobraćaja na toj inače izuzetno frekventnoj cesti.

Naredne godine mogla da počne gradnja bulevara sa čak četiri kružna toka, kao i dijela obilaznice koja će rasteretiti baš tu dionicu kroz Donju Goricu, od semafora do Univerziteta Donja gorica

Gužva kroz Donju Goricu nije ništa neobično za jedan od najprometnijih puteva u Podgorici, a posebno je teško mještanima, koji inače godinama ukazuju na probleme u saobraćaju.

"Gužva u saobraćaju, problemi, baš je gusto naselje, naseljenost je velika tako da bi trebalo nešto da se odradi. Ima tu igralište, znači ima mnogo djece, ali niti pješačkih, niti ičega, znači ulijeće se, prelijeće, mnogo bolje bi trebalo", pričaju mještani.

"Moram uvijek dobro paziti, to mi uvijek roditelji napominju da pazim u toku prelaženja ulice", kaže jedna djevojčica.

Ali, kako preći ulicu na nevidljivom pješačkom prelazu. Prilaz osnovnoj školi nema ni pješački prelaz, ni trotoar. Nažalost, to je moguće, jer se ovdje izgleda godinama ništa nije radilo, a naselje Donja Gorica naraslo je na oko 10.000 stanovnika.

Ipak, kroz prizmu policijske statistike, cetinjski put nije problematičan.

"Dionica puta u mjestu Donja Gorica na magistralnom putu Podgorica Cetinje, shodno podacima kojima raspolažemo, nije prepoznata kao kritična dionica, s obzirom na to da u posljednjih nekoliko godina, nije bilo saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, osim saobraćajne nezgode koja se nedavno desila u kojoj je smrtno stradalo maloljetno lice", kaže Nikola Kavarić iz saobraćajne policije.

Statistika je jedno, a život drugo. Da razloga za brigu ima previše, potvrđuje i predsjednik mjesne zajednice, ujedno i sekretar Glavnog grada za saobraćaj.

"Sedam, osam smtrnih slučajeva učenika osnovne škole Vlado Milić u ovih 15-20 godina je zaista nešto što sve nas zabrinjava i upozorava da to pitanje može da se riješi jedino dugoročno", priča Miomir M. Mugoša, sekretar za komunalne poslove i saobraćaj

Dugoročno, to su dva projekta.

Prvi, izgradnja četvrte faze južne obilaznice, odnosno spajanje puta za Petrovac za Cetinjskim, od logističkog centra Volija do osnovne škole Vlado Milić. Time će tranzit konačno biti izmješten iz naselja Zabjelo i Donja Gorica.

Drugo, je rekostrukcija cetinjskog puta, za koju je u toku revizija projekta.

"Dobićemo jedan bulevar sa četiri kružna toka, koji će potpuno umiriti saobraćaj u tom dijelu Donje Gorice, a jedan od četiri kružna toka je upravo namjenjen ovdje gdje se nažalost desila ova tragična saobraćajna nezgoda, na ukrštanju Lješkopoljske ulice i Ulice Dašana Mugoše sa cetinjskim putem", kaže Mugoša.

Mugoša se nada da će izgradnja obilaznice i rekonstrukcija cetinjskog puta, početi naredne godine i biti završeni do 2015.

Galerija

Bonus video: