Skupa oprema OKC-a kupi prašinu: Ko je odgovoran?

Oprema nikada nije korišćena i istekao joj je garantni rok, pa je veliko pitanje da li više može da se stavi u funkciju
167 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 19:24h

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima samo jedan centar koji prima pozive u slučaju nesreća i to u Podgorici. To ne bi bilo ništa strašno da još prije pet godina nije nabavljena oprema za još šest takvih centara koja je koštala skoro tri i po miliona eura.

Međutim, ta oprema nikada nije korišćena i istekao joj je garantni rok pa je veliko pitanje da li više može da se stavi u funkciju.

Iz opozicije traže odgovornost zbog toga što skupa oprema i dalje kupi prašinu.

"Oprema koja je nabavljena za centar 112 podrazumijeva servere telefonske centrale radne jedinice i licencirani sofrtver ", kaže za TV Vijesti Danilo Miljević iz MUP-a.

Ukupna vrijednost tog ugovora izbnosi oko 3 miliona i 226 hiljada eura.

Oprema je i raspoređena u područim jedinicama MUP-a u Beranama, Nikšiću, Baru, Bijelom Polju i Herceg Novom. Ipak, i danas kupi prašinu jer je, kako objašnjavaju iz MUP-a, falilo prostora. U međuvremenu, garantni rok je istekao.

Danilo Miljević

"Imajući u vidu tehnološke promjene koje su se desile u prethodnom periodu bitno je napomenuti da postoji mogućnost da ta oprema ne bude stavljena u funkciju na adekvatan način", kaže Miljević.

Tehnološke promjene prate promjene na tržištu tako da ovakva oprema koja je prije pet godina kupljena danas košta najmanje dva puta manje, a za iste pare sada bi se mogla nabaviti mnogo naprednija.

Član skupštinskog odbora za bezbjednost Vasilije Lalošević smatra da za to neko treba da snosi odgovornost.

U turističkoj sezoni kada imamo i požare i kada imamo i saobraćajne udese, za pretpostaviti je da kada je velika gužva i kada su velike vrućine, zatim i za period zime kada imamo velike poplave da u Crnoj Gori funcioniše samo jedan broj 112", kaže Vasilije Lalošević, član Odbora za bezbjednost.

Međutim, u MUP-u kažu da bi instaliranje opreme olakšalo posao ali i da sada stvari funkcionišu.

Dokaz za to je i, kako kažu, reakcija na nedavnu nesreću u Platijama.

"Od trenutka prijema informacija do aktiviranja svh službi ne samo područnih jedinica direktorata nego svih službi na terenu proteklo sedam minuta", kaže Danilo Miljević iz MUP-a.

Upravo na to Lalošević i ima zamjerke jer u sličnim centrima u regionu ovakve stvari sam sistem radi odnosno preusmjerava poziv na službu koja treba da reaguje.

"U Hrvatskog gdje sam imao priliku da vidim taj centar na stotine telefonskih linija i sve su involvirane u jedan telefonski poziv, nema lažnih poziva, nema lutanja, dakle - ne daj bože ukoliko se udes usmjerava se na hitnu i na MUP ukoliko see požar usmjerava se na vatrogasnu i na ostale službe spasavanja."

TV prilog

Od firme Erikson Nikola Tesla pokušali smo da dobijemo stručno mišljenje u kakvom stranju se ovakva oprema nalazi nakon pet godina stajanja I nekorišćenja I koliko košta da se ona stavi u funkciju. U mejlu su nam, međutim, kratko saopštili da takve informacije zbog ugovora ne mogu dati.

U narednom periodu predstavnici MUP-a i ove kompanije će obići opermu i definisati šta treba uraditi da bi se stavila u funkciju. Nove troškove mup će platiti od prodaje benzinske pumpe u Zagoriču.

Inače, novom sistematizacijom operativnokomunikacioni centri nalaziće se, pored Podgorice, u još dva umjesto u šest gradova i to u Beranama i Herceg Novom.

Galerija

Bonus video: