Lekić i dalje najpopularniji političar, Krivokapić ispred Đukanovića

Krivokapić i njegova partija, po svemu sudeći, drže ključeve vlasti i od njih zavisi da li će Vlada opstati ili će se ići na vanredne izbore
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2013. 18:20h

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić i dalje je najpopularniji političar u Crnoj Gori.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je za TV Vijesti uradila agencija Ipsos Stratedžik marketing je pokazalo rast popularnosti lidera SDP-a Ranka Krivokapića koji je pretekao koalicionog partnera Mila Đukanovića, lidera DPS-a.

Lekiću je, kako je pokazalo istraživanje, rejting blago pao, zbog manjeg broja pozitivnih i nešto više negativnih ocjena.

Miodrag Lekić

Lekić već četiri mjeseca drži primat u istraživanjima, koji je preuzeo nakon predsjedničkih izbora.

Nakon nekoliko mjeseci pada, predsjednik države Filip Vujanović se stabilizovao i rejting mu je malo skočio, ali je i dalje daleko u ukupnom skoru iza Lekića.

Filip Vujanović

Kontroverze i optužbe opozicije da je Vujanović neregularno pobijedio na predsjedničkim izborima više nisu u prvom planu pa je i zaustavljen njegov pad.

Na trećem mjestu po pozitivnim ocjenama sada je lider SDP-a Ranko Krivokapić i on bilježi najveći rast u istraživanju.

Krivokapić je po pozitivnim mišljenjima pretekao i lidera DPS-a Mila Đukanovića i šefa Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića i to je njegov najbolji rezultat u istraživanjima.

Krivokapić i njegova partija, po svemu sudeći, drže ključeve vlasti i od njih zavisi da li će Vlada opstati ili će se ići na vanredne izbore, pa su zbog toga porasla očekivanja građana od njega, i sa vladajuće i sa opozicione strane.

TV Vijesti

Lider SDP-a je takođe u prethodnom periodu promijenio svoju retoriku prema DPS-u i sve ih češće kritikuje. Takođe, znatno je promijenio i odnos prema Srbiji, što je potvrđeno i njegovim govorom u srpskom parlamentu a ne treba zaboraviti ni da je u međuvremenu dobio prestižnu poziciju predsjednika Parlamentarne Skupštine OEBS-a.

Biće zanimljivo koliko će to trajati i sta su njegovi sledeći potezi u odnosima sa DPS-om, posebno, kako će riješiti sukob oko rebalansa budžeta i Kombinata aluminijuma.

Na četvrtom mjestu po pozitivnim ocjenama i dalje je premijer i lider DPS-a Milo Đukanović.

Milo Đukanović

On bilježi neznatan pad u odnosu na jun. I dalje oštro dijeli javnost, a suočen je sa sve većom krizom i mora da donosi nepopularne odluke pa se sve to reflektuje na njegovu poziciju. Čini se da najveći izazovi za njegovu Vladu tek predstoje.

Na petom mjestu po pozitivnim ocjenama je lider Pozitivne Darko Pajović. On bilježi pad u odnosu na jun, zbog rasta negativnih i pada pozitivnih ocjena.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine građana (51 odsto), smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem. Da se Crna Gora kreće u dobrom smjeru, kako se navodi, i dalje smatraju uglavnom birači DPS-a, SDP-a i manjim dijelom Pozitivne Crne Gore.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da su pristalice opozicije i dalje u ogromnoj većini nezadovoljne trenutnom situacijom.

Istraživanje Ipsos Stratedžik marketing uradio je od 8. do 16. jula, na uzorku od 1.005 ispitanika.

Galerija

Bonus video: