Siva zona u turizmu

Za dva mjeseca sezone napisali kazne u vrijednosti od milion eura

Rat protiv sive ekonomije Vlada je počela pojačanim inspekcijama i organizovanjem štabova u okviru kojih funkcioniše od 7 do 9 inspekcija
26 komentar(a)
Restoran na plaži Žanjice, Foto: Vesko Belojević
Restoran na plaži Žanjice, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.02.2019. 00:32h

Cijela ljetnja sezona protiče u znaku pojačanih kontrola inspekcija po primorju zbog kojih se mnogi turistički radnici žale, a inspektori su od početka maja napisali skoro 4.500 kazni u vrijednosti od preko milion eura.

Rat protiv sive ekonomije Vlada je počela pojačanim inspekcijama i organizovanjem štabova za praćenje turističke sezone u okviru kojih funkcioniše od 7 do 9 inspekcija za različite oblasti. Koordinatorka inspekcije za Ulcinj Nada Đurđić kaže da su organizovani i u prijepodnevnim i u popodnevnim, ali i tokom noći.

"To kod subjekata nadzora stvara utisak da nas je mnogo više nego što nas je u stvari", navela je ona.

Na aktivnosti inspekcije, kako je kazala, ugostitelji uglavnom gledaju različito.

"U Petrovcu i Ulcinju imali smo čak i otvorene pobune i prijetnje prestankom rada ali neki kažu da se tako mora", dodala je Đurđić.

Suvlasnik bečićkog hotela "Splendid" Žarko Radulović ocijenio je da inspekciji nije lako, jer, kako tvrdi, unutar svojih redova nailazi na opstrukcije.

"Dostini je pomrsilo neke njihove račune ali ti računi u ovom trenutku u ovoj državi sa ovakvim stanjem ekonomije nemaju pravo da samo za sebe uzimaju novac", kazao je Radulović.

Čedo Vilimonović, menadžer lokala, kaže da se desi da dnevno imaju i četiri posjete inspektora.

"Malo nas usporavaju u poslu, ali, šta znam, to je njihov posao", kazao je Vilimonović.

U maju se taj posao sveo na prilagođavanje i inspektora i ugostitelja, pa nijesu pisali kazne. Međutim, dva mjeseca poslije toga, sa više od 13 hiljada kontrola, zaključak je da se nepravilnosti iz godine u godinu ponavljaju a najviše se nepoštuje Zakon o radu.

Šefica Štaba za praćenje turističke sezone Svetlana Šljivančanin kazala je da su najčešći prekršaji neposjedovanje pisane odluke o rasporedu radnog vremena i slobodnih dana radnika.

"U jednom broju objekata smo utvrdili nijesu ispunili i obezbijedili mjere zaštite radnika na radu, dok jedan broj objekata nije imao odgovarajuće sanitarno-higijenske uslove u skaladu sa zakonom pa smo čak pečatili i neke hotele", rekla je Šljivančanin, aludirajući na zatvaranje restorana budvanskog hotela "Park".

Poseban problem inspektori imaju sa dilerima soba koji na svaki način pokušavaju da zavaraju trag.

Preporučujemo za Vas