Umjesto gostiju, hotel "Berane" dočekuje skitnice, pse lutalice i lopove

U katastrofalno stanje, kako tvrde bivši radnici, doveden je pljačkaškom privatizacijom i krađom svega značajnog u njemu. A krivaca je mnogo
60 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 20:03h

Ni nakon deset godina od privatizacije hotel "Berane" još neće početi sa radom. Ovaj hotel koji je nekada pripadao najboljoj turističkoj kompaniji na sjeveru Crne Gore, HTP Berane, potpuno je prepušten propadanju. Beranci se sa sjetom sjećaju nekadašnjeg hotela i poručuju da je sramota što je postao ruglo grada.

Umjesto da dočekuje turiste hotel Berane propada. Jedini gosti u noćnim satima su skitnice, psi lutalice i lopovi.

"On je bio primjer za grad, za cijelu Crnu Goru, u njega su se slivale na desetine hiljada turista godišnje, a sad je doživio da bude u katastrofalnom stanju", kaže Miomir Ćorac, bivši radnik hotela.

U katastrofalno stanje, kako tvrde bivši radnici, doveden je pljačkaškom privatizacijom i krađom svega značajnog u njemu. A krivaca je mnogo.

"Koliko su većinski vlasnici krivi, toliko su krivi i fondovi PIO, Fond za razvoj i Trend, jer da su se oni potrudili da sredstva koja su imali i da smo zajednički reagovali ne bi do ovoga došlo, oni bi morali da završe u zatvore", dodaje Ćorac.

Hotel površine hiljadu kvadrata, sa tri sprata i 17 hiljada metara kvadratnih zemljišta nad obalom Lima prije desetak godina privatizovala je firma Euroturist iz Bijelog Polja.

Zbog neizmirenog kredita dvije godine kasnije hotel prelazi u vlasništvo Atlasmont banke koja ga prodaje Monte investu, a oni sadašnjem vlasniku Svetislavu Lutovcu iz Budve. Kako je za renoviranje hotela potrebno oko pet miliona eura, a novi vlasnik nema para, hotel čami prazan i zapušten. To smeta i građanima.

"Sve me boli za tim hotelom. Žalosno, neka se srami onaj ko je doveo do ovoga", kaže građanin Berana Isak Huremović.

Njegov sugrađanin Aziz Ramdedović dodaje da je imao goste iz cijele Srbije i Hrvatske, koje je smještao u hotel.

TV Vijesti, Boban Obradović

Manjinski akcionari HTP Berane pokretali su sudske sporove protiv većinskih vlasnika, za koje kažu da nijednu prodaju nisu smjeli obaviti bez njihove saglasnosti i da su se pokrivali samo odlukama borda direktora,no za to do sada još niko nije odgovarao.

"Ako sud presudi kako treba u sudu u Podgorici i ovom sudu neko bi trebao da ide u zatvor, ali gledajući koliko godina to traje, čisto sumnjam da će otići", kaže Miomir Ćorac, bivši radnik hotela.

Nekad ponos, a sada ruglo grada, hotel Berane propada ukupno već osam godina. U kakvom je stanju najbolje svjedoči ova slika - kamp za goste sa stotinu mjesta umjesto turista koriste krave za ispašu.

Bonus video: