(Ne)uspješan početak sezone: Nije važan broj turista, nego novac

"Sezona je slabo počela, što se tiče Budve - realno sezona je loša. Gužve nema", kaže Čedo Vilimonović, menadžer lokala
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 20:18h

Iz godine u godinu planovi nadležnih su da se sezona traje, ne tri mjeseca, već pola godine. I pored svih priprema u predsezoni sezona se još nije zahuktala. Iako su hoteli puni od sredine prošlog mjeseca, lako se može desiti da špica sezone ni ne bude. Situacija na međunarodnom tržištu, na koje mi računamo, ne ide nam na ruku.

"Prije dva dana je proglasila bankrot Aks and travel agencija, jedna od vodećih agencija koja je bila specijalozovana za Hrvatsku i Crnu Goru i pojavio se mali strah da se ne desi to još sa nekim ruskim tur operatorom, jer bi bila cijela destinacija u problemu", kazao je TV Vijesti Žarko Radulović, predsjednik CTU.

Problem za sada ne postoji, tvrde u Turističkoj organizaciji Budve. U prijestonici turizma trenutno ima oko 53 hiljade gostiju.

Hit na prvo slušanje: Niggor i Knez snimili pjesmu "Ljeto je" >>>

Novosti: Crnogorski turizam će profitirati od ulaska Hrvatske u EU >>>

"U hotelima 13.628, dok u privatnom smjštaju boravi 37 hiljada. To je na istom nivou kao u istom periodu prošle godine - u privatnom smještaju broj turista je identičan, dok je u hotelskom smještaju dva odsto manje turista u odnosu na isti period prošle godine", kaže Aleksandra Petković, TO Budva.

Ipak cijene su na nivou prošlogodišnjih samo u hotelima.

Žarko Radulović iz CTU je mišljenja da je privatni smještaj skup, da su cijene podignute neopravdano, te da će zbog toga sljdeće godine oni koji izdaju privatni smještaj zabilježiti pad.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Bez obzira što su pojedine plaže i lokali puni, opšti utisak nije takav - praznih stolica ima mnogo.

Divlja ljepota se slabo vidi na internetu >>>

"Realno sezona je slabo počela, što se tiče Budve - realno sezona je loša. Gužve nema", kaže Čedo Vilimonović, menadžer lokala.

Statistika nadležnih ne poklapa se sa onim što govore ugostitelji, pa je po njihovom računu više letova, prelazaka granice, ali i više gostiju nego prošle godine.

"Kakve veze ima sedam odsto više ili manje, važno je koliko para ima u odnosu na prošlu godinu. Mi možemo da imamo 50 odsto više gostiju, ali ako imamo damping cijena, imamo manje novca nego prošle godine. To je rezultat", mišljenja je Žarko Radulović.

Da bi rezultat iz godine u godinu bio bolji, te da bi se od prihoda od turizma više punila kasa, Radulović smatra da je potrebno uvidjeti greške i uraditi sve da nas kriza zaobiđe, jer kako kaže, u krizi je najlakše odreći se turizma i putovanja.

Galerija

Bonus video: