2017. rekordna po broju razvoda u Crnoj Gori: Trka za egzistencijom otuđuje?

Ohrabrujuće je ipak to da se sve više partnera u Podgorici za pomoć obraća Savjetovalištu za brak i porodicu
797 pregleda 13 komentar(a)
razvod braka, Foto: Screenshot (YouTube)
razvod braka, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.07.2018. 17:46h

Prošla godina bila je rekordna po broju razvoda u Crnoj Gori za proteklu deceniju. Podaci Monstata pokazuju da je u 2017. sklopljeno više od 3 hiljade brakova, a da je razveden svaki četvrti.

Ohrabrujuće je ipak to da se sve više partnera u Podgorici za pomoć obraća Savjetovalištu za brak i porodicu i da najčešće dolaze u paru.

Sa druge strane, mladi koji namjeravaju da uplove u bračne vode vjeruju da je porodica osnov svega i da treba biti spreman na kompromise.

Koji su razlozi za krah braka?

Vjeru u brak prošle godine, prema podacima Monstata, pokazala su 3.272 para. Sa druge strane, u protekloj deceniji najviše razvoda bilo je upravo u 2017-oj. Čak 765 parova pogazilo je onu ‘’u dobru i u zlu’’.

"Statistika razvedenih brakova u 2017. godini bilježi porast broja razvedenih brakova za 8,8% u odnosu na 2016. godinu. Brakovi u kojima je došlo do razvoda, trajali su, u prosjeku, 11 godina. Prosjek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 37, a za muškarce 41 godina. Najviše brakova razvedeno je u Podgorici, a najmanje u Andrijevici. Gusinju, Plužinama i Šavniku", saopšteno je iz Monstata.

Najveći broj razvedenih ima djecu, što potvrđuje da proširenje porodice nije ključno za opstanak braka. A, koji su mogući razlozi za njegov krah?

Prije nego što odluče da stave potpis na ovakav dokument (imam papir prijedlog za sporazumni razvod i tužba za sporazumni razvod braka) parovi koji upadnu u krizu već četiri godine pomoć mogu da potraže u Savjetovalištu za brak i porodicu, koji radi pri podgoričkom Domu zdravlja. Na vrata Savjetovališta kucaju najčešće partneri koji imaju problema u komunikaciji i roditeljskom funkcionisanju.

"Najčešće partnerski, ali izuzev partnerskih, takođe bih pomenula probleme vezane za ekonomsku prirodu. Zbog načina, brzine i tempa života koji je nažalost takav kakav jeste bračni partneri supružnici često zanemaruju jedni druge pa se onda to održava izaziva neke sukobe verbalne prirode, u sve većoj trci za boljom egzistencijom, sve manje smo usredsređeni jedni na druge samim tim i na svoju djecu", kazala je Rajna Raičević iz Savjetovališta za brak i porodicu.

U protekloj godini 42 bračna partnera zatražila su pomoć savjetovališta, a u okviru tekuće godine taj broj je 26. Podsjećaju da postoji tendencija rasta poziva i dolaska.

"Najčešće su nam se za pomoć obratili u paru+ mi negdje nastojimo da taj efekat terapije i usluge savjetovališta bude na obostrano zadovoljstvo jer to je garant da će biti uspjeha. Ne možete uvijek da krivite drugog za problem koji postoji u porodici, morate imati stepen tolerancije, na kompromis da ste spremni", navodi Raičević.

Bonus video: