Žabljak: Reciklažni centar nedavno počeo sa radom

"Postoji li veći apsurd u svijetu da na mjestu koje je takvog ekološkog kvaliteta i takve ljepote vi pravite smećaru za čitavu Crnu Goru, odnosno za pola Crne Gore", kazao je Stijepović
605 pregleda 0 komentar(a)
Reciklažni centar, Foto: Printscreen (YouTube)
Reciklažni centar, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 15.07.2018. 17:40h

Iako ih od svečanog otvaranja u maju 2016. godine niko nije pokretao, mašine u Reciklažnom centru na Žabljaku nisu zaribale i dobro funkcionišu od sredine juna. Tada ih je konačno u pogon stavila podgorička firma Inter Trejd.

"Pogon je startovao, trenutno imamo zaposlenih desetak radnika, što naravno nije konačan broj. Vidjeli ste i sami kompletan proces koji počinje od cjepača kesa, a završava se u balirci gdje se balira komplet otpad. Znači sve vrste plastike, kartona, papira, najlona...", rekao je direktor Reciklažnog centra Žabljak, Božidar Delić.

U lokalnoj upravi zadovoljni su što ovo postrojenje, u koje je Vlada uz sufinansiranje Slovenije uložila 2 i po miliona eura, konačno služi namjeni, dok iz NVO Centar za razvoj Durmitora ponavljaju da Reciklažnom centru nije mjesto na teritoriji Žabljaka.

"Uvjereni smo da je urađen pravi i efikasan potez i riješili smo jedan veliki problem. Je li Žabljak pravo mjesto? Svako mjesto je pravo, jer i Žabljak proizvodi određeni otpad kao i druge opštine i negdje moramo da ga odložimo i selektujemo itd", kazao je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

"Ta smećara gradska je ekonomski neodrživa, jer je planirana za područja opština Pljevlja, Žabljak, Mojkovac, Plužine, Šavnik i Nikšić, za nekih 100 000 stanovnika, a prosto je neprihvatljivo da to bude na Žabljaku koji je udaljen od centra stvaranja smeća od 60 do 100 kilometara", rekao je Darko Stijepović iz NVO Centar za razvoj Durmitora.

Vukićević i Stijepović različito vide i ekološke posljedice rada Reciklažnog centra po Nacionalni park Durmitor koji se nalazi na Uneskovoj listi Svjetske baštine.

"Postoji li veći apsurd u svijetu da na mjestu koje je takvog ekološkog kvaliteta i takve ljepote vi pravite smećaru za čitavu Crnu Goru, odnosno za pola Crne Gore", kazao je Stijepović.

"Kada koja je prošle godine izgrađena, već je u ovom momenrtu bila gotovo puna. Po toj logici mi bi morali da pravimo nove i nove kade i da tamo odlažemo smeće. Međutim, sada ćemo taj otpad reparirati i tretirati u ovom pogonu", rekao je Vukićević.

To što lokalno Komunalno preduzeće nije moglo da upravlja Reciklažnim centrom zbog čega je dato u ruke privatnoj firmi u opštini pravdaju manjkom kadrovskih I drugih potencijala. Inter Trejd, nasuprot, sa pogonom na Žabljaku ima velike planove. Otpad koji prerade izvoze u inostranstvo, a u planu je pokretanje proizvodnje od recikliranih sirovina.

"Naredni projekat ovdje biće linija za preradu plastike, tako da ćemo iz te proizvodnje imati naše finalne proizvode, na kojima će biti ispisano da je proizvod iz Crne Gore i samim tim iz Opštine Žabljak", kazao je Delić.

Inter Trejd još uvijek nema saradnju sa opštinama, iz kojih bi, navodno, otpad trebalo da bude transportovan na Žabljak. Za sada planiraju da prerađuju otpad sa gradske deponije.

Bonus video: