Kako je propala prva privatna gimnazija: Čija je danas "Luča"

Prije devet godina, Crnogorac sa prosječnom zaradom za četvorogodišnju školarinu morao je da izdvoji 118 ličnih dodataka, odnosno da radi 10 godina
1068 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 13:13h

U podgoričkom naselju Doljani, iza guste zelene šume, krije se jedna škola. Nekada je to bila Oš "Vladimir Nazor", pa oš "Dragiša Ivanović", a na kraju privatna Gimnazija "Luča". Umjesto punog igrališta i žagora djece, zatećićete prazno dvorište i zaključanu bravu. Građevina koja je iza kapije, samo je ostatak jedne školske istorije.

"Istorija ove škole počinje negdje 50-ih godina, prošloga vijeka. Ona je bila pod isturenim odjeljenjem OŠ "Vladimir Nazor", iz Maslina, koja se nalazila u Maslinama i ovdje su se školovala djeca do 4. razreda osnovne škole, sa ovog područja Doljana, Zlatice, još Vrbice", kaže mještanin Grujica Ivanović.

Kasnije 70-ih godina, sredinom 70-ih, škola koja je bila dotrajala, se ruši. Nastaje jedan baš lijepi objekat zahvaljujući onda učiteljima koji su tu radili u školi "Vladimir Nazor", i škola nastavlja sa radom, isto do četvrtog razreda.

Privatna gimnazija "Luča" mu ostala dužna 15.000 eura >>>

Škola zatim nastavlja svoj put, ili možda pak ide u propast?

"Gradnjom OŠ "Dragiše Ivanović" nedaleko odavde na Zlatici, i početkom njenog rada, ova škola gubi na značaju i puštena je na milost i nemilost ovoj današnjoj nažalost, kako je mi nazivamo, civilizaciji", kaže Ivanović.

Oko 2004. godine, dolazi investitor, beogradski biznismen, gospodin Spasoje Ivanović sa gospodinom Šarčevićem. Uzimaju objekat OŠ "Dragiše Ivanović" u zakup, renoviraju ga kompletno, stavljaju ga u funkciju, napravli su stvarno jedan velelepni objekat, i Gimnazija "Luča" je počela sa radom u septembru 2004. godine.

Te 2004. godine, u "Luču" se upisalo oko 30 đaka. Prva privatna škola ne bi se razlikovala po mnogu čemu, osim što nije državna, da u njoj nije jednogodišnja školarina iznosila oko 5.900 eura. Prije devet godina, Crnogorac sa prosječnom zaradom koja je znosila oko 200 eura, za četvorogodišnju školarinu, od 23.600 eura morao je da izdvoji 118 ličnih dodataka, odnosno da radi 10 godina.

"Upisalo se oko 30 učenika, sa jednim izvarednim nastavnim kadrom, koji je bio upošljen u njoj. Nažalost tu se školovala i izašla iz "Luče", samo jedna generacija. Poslije samo nekoliko mjeseci rada, Gimnazija "Luča" prelazi u vlasništvo podgoričkih biznismena, tzv. moćnih žena", priča Ivanović.

Upravo tada dolazi do početka kraja prve privatne srednje škole u Podgorici, odnosno ruiniranja iste.

TV Vijesti, Jelena Percobić

"Poslije završetka prve generacije, škola se napušta i do dana današnjeg, nije poznata njena sudbina i u čijem je ostala vlasništvu. Narod odavde, povučen iskustvom od ranije, vidio je da se urušava znači ono što je napravljeno, velelepni objekat, urušava se, pljačka se na sve načine", kazao je Ivanović.

Slomljena stakla, uništen školski inventar, pokradene klime, prizor je koji se može vidjeti na mjestu, koje je nekad iznjedrilo stotine đaka.

"Poslalo se Ministarstvu prosvjete nekoliko dopisa, na koje nažalost nije bilo odgovora. Do dana današnjeg nismo saznali u čijem je škola vlasništvu, da li je ona pod zakupom ili da li je pod ingerencijom Ministarstva prosvjete", kaže mještanin Grujica Ivanović.

Ali, mještani barem ne odustaju.

"Ovim putem bi željeli da pozovemo nadležne iz Ministarstva prosvjete da ovaj objekat ili stave u funkciju ili ga barem dodijele, jer ovdje su stvoreni svi uslovi za život, jer uzgradnjom ove Gimnazije došao je i vodovod, može se adekvatno opremit za dva stana", dodaje Ivanović.

Ovo je samo jedan od mnoštvo važnih objekata koji propadaju u Crnoj Gori. Ovo je samo jedna od onih priča koja će se zaboraviti dok sjutra ne dođe neka nova stara frabrika, kuća ili ulica koja se urušava ispred naših očiju.

Galerija

Bonus video: