Gdje ljetuju poslanici, a gdje Podgoričani: Jedni s mora na planine, drugi jedva preživljavaju

Poslanici crnogorskog parlamenta u avgustu su na kolektivnom odmoru
169 pregleda 15 komentar(a)
Petrovac, plaža, Foto: Screenshot (YouTube)
Petrovac, plaža, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.07.2018. 17:36h

Iako je ljeto sinonim za odmor na moru, većina građana to sebi ne može da priušti - ili zbog male plate, ili zbog toga što je uopšte nemaju.

Neki su pak u nešto boljoj situaciji – zavičaj im je na moru, pa ne moraju da plaćaju smještaj, ili se nekako snađu da sebi priušte bar par dana uživanja.

I u turističkim agencijama su nam potvrdili da je standard crnogorskih građana isuviše nizak da bi mogli sebi da priušte neko egzotično putovanje, te i oni koji uspiju da uštede nešto, biraju najjeftinije destinacije.

„Najaktuelniji jesu Budimpešta, Milano, Antalija, Istanbul... Dosta građana nema novca da priušti tipa recimo Dubai ili nešto tako koji su opet mnogo skuplje destinacije", kaže Marko Pejanović, iz podgoričke turističke agencije.

Za porodični odmor potrebne su gotovo dvije prosječne crnogorske plate.

„Oko 800, 900 do hiljadu eura bi iznosilo za jednu četvoročlanu, petoročlanu porodicu.“

I dok je za većinu građana odmor nedosanjani san, to nije slučaj sa poslanicima crnogorskog parlamenta koji su u avgustu na kolektivnom odmoru.

„Jedan dio odmora provedem u rodnom gradu Bijelom Polju sa svojim prijateljima, jedan dio ću provesti tradicionalno u Višegradu i možda jedno sedam dana budem na crnogorskom primorju”, kazao je za TV Vijesti Tarzan Milošević (DPS).

„Ja ću ove godine vjerovatno najveći dio svog odmora da provedem na selu, ima jedno imanje gdje se bavim pomalo poljoprivredom+Možda jedno nedelju dana odem sa majkom da nju povedem više na more nego ja, ja ne volim te gužve ljetnje”, kazala je Marina Jočić (DF).

“Uglavnom manastir Morača, selo Đuđevina, na svom imanju, uz moguć neki izlet jednodnevni ili višednevni prema sjeveru uglavnom na neku od planina”, kazao je Goran Danilović (UCG).

„U svom rodnom gradu Baru, ići ću na more, družiću se sa svojom porodicom i možda ću prošetati dva, tri dana do planine”, navodi Draginja Vuksanović (SDP).

„Svoj godišnji odmor provodim u kući svojih roditelja, u porodičnoj kući u Ulcinju“, kaže nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

U međuvremenu, građani Crne Gore ni ne razmišljaju da li više vole planinu ili more, već kako da sebi i porodici obezbijede osnovne uslove za život.

"Vjerujte da nemamo ni da živimo, a kamoli da provodimo ljeto", navodi jedan od sugrađana.

Bonus video: