Ćalović: Hapsili su nas po nalogu vrha policije

"Krajnje je licemjerno na odgovornost pozivati Radusinovića kada je Stojanović javno saopštio, dan nakon našeg hapšenja, da je policija postupala zakonito i da bi to uradio ponovo"
110 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2013. 17:57h

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović kazala je "Vijestima" da je prilikom privođenja aktivista te NVO zbog performansa ispred Skupštine, bilo evidentno da je riječ o nezakonitom radu policije.

Protiv pomoćnika šefa Odjeljenja za obezbjeđivanje objekata Milan Radusinović biće pokrenut disciplinski postupak jer je naredbom da se pohapse aktivisti (MANS) ispred Skupštine, zloupotrijebio službena ovlašćenja i položaj i prekoračio ovlašćenja.

"I mi smo to tvrdili od samog početka, ali je krajnje licemjerno na odgovornost pozivati pomoćnika za obezbeđivanje objekata i ličnosti kada je direktor policije javno saopštio, dan nakon našeg hapšenja, da je policija postupala zakonito i da bi to uradio ponovo. Prema tome uvjereni smo da je nalog za hapšenje došao od viših nivoa u Upravi policije i da je to bila politička odluka donijeta zbog toga što smo potencirali odgovornost predsjednika parlamenta, partijskog kolege ministra unutrašnjih poslova", ocijenila je Ćalović.

TV Vijesti

Ona je pozvala pomoćnika odjeljenja za obezbeđivanje objekata i ličnosti da javno saopšti ko ih je uhapsio, poručujući da će mu u tom slučaju pružiti pravnu i svaku drugu podršku.

"Mi ćemo pokrenuti još jednu tužbu protiv Uprave policije zbog permanentnog kršenja naših prava i tražiti da skupštinski Odbor za bezbjednost utvrdi odgovornost direktora policije Slavka Stojanovića", rekla je Ćalović.

Gorjanc-Prelević: Nalaz Unutrašnje kontrole ohrabruje

Programska direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc-Prelević u odgovoru ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću navela je da nalaz Unutrašnje kontrole, prema kome je, hapšenje aktivista NVO MANS bilo nezakonito ohrabruje i uliva nadu u spremnost MUP-a da obezbijedi da se policija ponaša odgovorno, u skladu sa svojom osnovnom dužnosti da štiti ljudska prava i bezbjednost građana.

Ona ipak ukazuje da činjenica da su ostali službenici Uprave policije, koji su bili uključeni u nezakonito lišavanje slobode postupali po naređenju, ne znači da se njihova odgovornost može isključiti po automatizmu.

"Policijski službenici nisu dužni da izvrše nezakonito naređenje, čije bi izvršenje predstavljalo krivično djelo ili prekršaj. Svako drugo tumačenje je opasno jer otvara vrata budućim kršenjima ljudskih prava "po naređenju"", navodi se u dopisu Konjeviću.

Ona podjeća na odredbe zakona o unutrašnjim poslovima propisuje da se policijski poslovi sprovode u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima.

"Obavijestili ste nas da prema aktivistima MANS lišenim slobode "niko od službenika policije nije preduzimao nikakve službene radnje" prije njihovog kontakta sa advokatom, te da ta činjenica "ukazuje da licima lišenim slobode nijesu bila uskraćena zakonom utvrđena prava. Međutim, nepreduzimanje službenih radnji prema licima lišenim slobode, znači da lica koja su lišili slobode, službenici policije nijesu upoznali sa osnovnim pravima koja im po zakonu sleduju (obavještenje o razlozima lišenja slobode, o pravu na branioca itd), što takođe ukazuje na to da su i na ovaj način službenici policije prekršili zakon", navodi se u dopisu.

Gorjanc-Prelević u dopisu navodi da očekuje da Izvještaj o izvršenoj kontroli osim policiji ,radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti protiv pomoćnika komandira odsjeka za štićene ličnosti i objekte Milana Radusinovića, treba proslijediti i tužilaštvu.

"Očekujemo da isti Izvještaj bude dostavljen i nadležnom državnom tužiocu da ocjeni da li u postupanju M.R. i drugih službenika ili funkcionera Uprave policije postoji osnovana sumnja da su izvršili krivična djela".

Protiv pomoćnika šefa Odjeljenja za obezbjeđivanje objekata Milan Radusinović biće pokrenut disciplinski postupak jer je naredbom da se pohapse aktivisti Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ispred Skupštine, zloupotrijebio službena ovlašćenja i položaj i prekoračio ovlašćenja.

To je utvrdila Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova, a koju je naložio ministra Raško Konjević odmah nakon hapšenja aktivista MANS-a 21. juna ove godine koji su prosuli farbu na platou ispred zgrade Skupštine u znak protesta protiv povećanja PDV-a.

U odgovoru koji je MUP dostavio Akciji za ljudska prava, a koja je zahtijevala da se sprovede unutrašnja kontrola povodom tog slučaja, navodi se da je kada su u pitanju drugi policijski službenici koji su faktički izvršili radnju lišenja slobode lica i o tome sačinili službene zabilješke nema odgovornosti.

Utvrditi i odgovornost Stojanovića

Gorjanc-Prelević u dopisu Konjeviću navodi kako očekuje utvrđivanje odgovornosti i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

"Budući da je Stojanović, objavio da je u spornom slučaju policija postupila zakonito i da će isto postupati i ubuduće, a da on za svoj rad odgovara ministru unutrašnjih poslova i Vladi, očekujemo da obavijestite javnost o postupku utvrđivanja njegove odgovornosti",navodi Gorjanc-Prelević u dopisu Konjeviću.

Galerija

Bonus video: