nekom se može

Nekom majka, nekom maćeha: Država pomaže i poreske dužnike

"Državna pomoć dodjeljuje se i onim kompanijama koje ... tu istu državnu pomoć ne žele čak ni da iskoriste da vrate poreski dug"
5 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2013. 19:48h

Od skoro 42 miliona državne pomoći koliko je dodijeljeno prošle godine najveći dio kolača dobila je nacionalna avio kompanija.

Montenegro Airlines je, prema izvještaju Komisije za kontrolu državne pomoći, dobio više od 35 miliona na osnovu Plana restrukturiranja kompanije.

Inače, država se prema pojedinim preduzećima ophodi krajnje roditeljski, ali im te kompanije to ne uzvraćaju. Sa poreskim dugom od 6,2 miliona eura, Željezara se nalazi pri vrhu crne liste najvećih poreskih dužnika. To je rezultat višegodišnjeg pomaganja države u kojoj je potrošeno više od 37 miliona koliko je Vlada pomogla nikšićkog giganta davanjem subvencija za struju, plaćanjem garancija kod Kredit svis banke, odlaganjem poreskog i carinskog duga, te izdvajanjem za socijalni program. Pitanje je da li će svoj novac država odnosno građani dobiti.

"Što se tiče Željezare, to je već završena priča. Vrlo teško će taj novac država izvući. Ono što bih ja pitao je čija je to odgovornost, zašto se uludo potrošilo na desetine,stotine miliona eura", kaže Mladen Bojanić.

"Prosto je neshvatljivo da u samom zakonu kao i u uredbi koja definiše kriterijume i način na koju se dodjeljuje državna pomoć nemamo ograničenje da onaj koji je poreski dužnik ne može da primi državnu pomoć. Tako da imamo paradoks da se državna pomoć dodjeljuje i onim kompanijama koje su poreski dužnici i koji tu istu državnu pomoć ne žele čak ni da iskoriste da vrate poreski dug već je koriste za neke druge namjene", kaže Aleksandar Damjanović.

Željezara nije usamljen slučaj. Poreski dug Pobjede od dva miliona i dvjesta hiljada bio bi veći da država nije uložila oko 12 i po miliona eura pomoći za preuzimanje duga od Prve banke, otpisivanje poreza, davanje garancija kod Sosijete ženeral i Erste banke. Predviđeno je da pomoć traje i sljedeće godine što će koštati još dodatnih 140 hiljada za otpremnine. Premijer Milo Đukanović ranije je opravdavao takve postupke.

"Ubjeđenja sam da i pored brojnih problema viška zaposlenih, opterećenja dugovima... stvaramo uslove da i čak bez imovine možemo ponuditi Pobjedu kao nacionalni brend za privatizaciju".

Mladen Bojanić se pita "kako misle da prodaju Pobjedu, kad je ona ostala bez imovine".

Iako je sa pet i po miliona eura jedan od najvećih poreskih dužnika, ni Rudnike boksita nije zaobišla pomoć države. Prije tri godine dobili su oko 632 hiljade eura na osnovu Plana restrukturiranja. Ipak Damjanović smatra da će se ove godine poslanici bolje pozabaviti izvještajem Komisije za kontrolu državne pomoći što zbog ovakvih slučajeva što zbog zloupotreba koje je otkrila afera "Snimak".

Galerija

Preporučujemo za Vas