Parovi u Crnoj Gori se rijetko odlučuju: Da li biste vi potpisali bračni ugovor?

Advokati kažu da je potpisivanje bračnih ugovora dobro jer bi olakšalo proces razvoda čiji je broj posljednjih godina povećan
356 pregleda 1 komentar(a)
Bračni ugovor, Foto: Shutterstock
Bračni ugovor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2018. 17:57h

Parovi u Crnoj Gori rijetko se odlučuju da potpišu bračne ugovore kako bi regulisali imovinske odnose prije ulaska u brak ili neposredno nakon toga.

Svega nekoliko desetina takvih ugovora zaključeno je kod crnogorskih notara od 2007. od kada je ovaj institut i zakonom regulisan. Obično na zahtjev roditelja.

Advokati kažu da je potpisivanje bračnih ugovora dobro jer bi olakšalo proces razvoda čiji je broj posljednjih godina povećan.

''Bračni drugovi tokom trajanja braka ili prije sklapanja braka mogu svoje imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini urediti ugovorom'', piše u članu 301 Porodičnog zakona.

Iako ga od 2007. prepoznaje Porodični zakon, bračni ugovor koga kolokvijalno zovemo predbračni, u Crnoj Gori još nije zaživio.

"U Crnoj Gori još uvijek postoji ta jedna harizma, jedna predstava o braku kao svetoj zajednici što ustvari jeste i da bi eventualno zaključivanje takvog ugovora bila neka tamna mrlja ili nekakvo loše predskazanje o samom braku", istakao je advokat Zdravko Begović.

Bračnim ugovorom se precizira koja se imovina unosi u brak i ko će njom da raspolaže. To što ih ne potpisuju, mladi pravdaju činjenicom da u brak ulaze iz ljubavi", kaže notar Branislav Vukićević.

Ipak, priznaje da od nekih to roditelji traže.

"Često se desi da roditelji poklone djetetu stan prije braka i onda isto traže da se tu konstatuje da je posebna imovina, da nije bračna tekovina", kazao je Vukićević.

On naglašava da je za sedam godina zaključio svega 10-ak bračnih ugovora.

Građani, načelno imaju pozitivno mišljenje, ali priznaju da mnogi parovi nemaju šta da podijele.

Ovaj pravni institut mnogo je više u primjeni u susjednoj Srbiji i najčešće ga koriste ljudi iz biznisa ili profesionalni sportisti

"Bivši ili sadašnji sportisti koji će tokom svoje sportske karijere ostvariti značajne finansijske koristi od toga pa negdje iz praktičnih razloga i iz pažnje prema bračnom drugu definišu tim ugovorima budućnost i odnose koji se tiču imovine", rekao je Begović.

Begović, kao dugogodišnji advokat, primjećuje da bi u praksi bračni ugovori olakšali proces razvoda čiji je broj sve veći.

"Kad bi znali kakve nastaju mučne situacije kada se dijeli pravna tekovina među bračnim drugovima i da se takva jedna loša atmosfera prenosi na djecu svi oni bi o ovom bračnom ugovoru razmišljali na jedan pravi način i ozbiljno bi razmislili da ga zaključe", kazao je on.

Da je vjera u ljubav, ipak za mnoge presudna pokazao je primjerom i britanski princ Hari koji je odbio da svoje bogatstvo procijenjeno na 30 miliona funti osigura ugovorom prije braka sa američkom glumicom Megan Markl.

Bonus video: