Izgorjela jahta još u moru, mještani traže pomoć od Vujanovića

"Zaista bih zamolila da predsjednik, koji ovdje ljetuje sa porodicom, uloži sav svoj autoritet, jer je to izgleda jedini način da se ovaj problem riješi"
72 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2013. 19:30h

Izgorjela olupina jahte "Sirena" ni nakon skoro punih mjesec dana nije uklonjena sa plaže u Njivicama, na hercegnovoskoj rivijeri.

Jahta koja je vlasništvo stranih državljana 26. maja se zapalila na par stotina metara od Njivica i struja je bacila na obalu gdje je požar i ugašen.

Kako se izgorjela jahta nalazi uz samu plažu vile koja je u vlasništvu crnogorske Vlade, mještanka Zorica Gavrilović apeluje na nadležne iz Vlade, posebno na predsjednika Filipa Vujanovića koji ovdje, kako kaže, dolazi sa porodicom svako ljeto na ljetovanje.

"Zaista bih zamolila da uloži sav svoj autoritet, jer je to izgleda jedini način da se ovaj problem riješi", kazala je ona.

Vapaj predsjedniku države mnejštani upućuju nakon mnogobrojnih obraćanja institucijama, od Morskog dobra do lokalne uprave, od kojih su samo dobijali odgovore da to nije nadležnost institucije kojoj su se obratili.

Iz lokalne uprave "TV Vijesti" je rečeno da se nakon mnogobrojnih poziva ustanovilo da je nadležnost Uprave pomorske sigurnosti Bar.

"Ja sam u saradnji sa načelnikom Službe zaštite napisao jedan dopis i uputio ga 7. juna Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, u kome ih obavještavam da je došlo do incidenta i da su oni nadležni, kao neko ko je nadređen Upravi pomorske sigurnosti u Baru, da riješe ovaj problem. U ovom slučaju, lokalna uprava nije nadležna", kazao je Marko Mirjanić, sekretar za zaštitu životne sredine.

Nakon tih dopisa angažovana je jedina licencirana firma za takve poslove, koja je postavila plutajuću ogradu da se štetne materije iz olupine ne šire dalje u more.

Mještani potvrđuju da ograda jeste postavljena, ali ne smatraju da je to rješenje problema.

TV Vijesti, Nebojša Mandić

"Ta ograda je kao da su se djeca igrala", kaže Zorica Gavrilović, dodajući da je sve u redu dok je more mirno, ali kada dođu talasi, tada, prema njenim riječima, nafta sa jahte ide vani u more.

"Ovo je jedna ekološka katastrofa i treba nekoga da je stid i da se zabrine oko ovoga".

Mještani kažu da nije njihov posao da traže ko je nadležan da ukloni ovakvog zagađivača iz njihovog naselja i tvrde da je u stvari problem u tome ko će da plati sve, jer su vlasnici strani državljani i do njih će se teško doći.

"Kad dođe do nekog incidenta u saobraćaju, gdje se recimo desi da vozilo izgori, da li se i onda čeka da to neko plati", pita mještanin Njivica Milan Ćirković.

Građani tvrde da će podnijeti prijave i protiv nadležnih institucijai protiv vlasnika jahte, tražeći nadoknadu velike direktne ili indirektne štete koja im je ovim nanešena.

Bonus video: