Džip reli “Montenegro trophy”: Netaknuta priroda nadohvat ruke

Uspon na Bjelasicu otkrio je čari ove planine. Na kratko, prilika da se terenska vozila malo testiraju
210 pregleda 0 komentar(a)
Džip reli, Foto: Printscreen (YouTube)
Džip reli, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 09.07.2018. 17:41h

Devetnaesti džip reli po Crnoj Gori i još jednom netaknuta priroda nadohvat ruke. Preko padina planine Maganik, oko 35 kilometara od Nikšića, lijepi vidikovac neobičnog imena - Pogledalo.

"1560 metara nadmorske visine, gore možete pogledati Maganik, to je čuvena planina, a već dolje ovaj prelijepi pejzaž Velje duboko", rekao je planinar Hafiz Muratović.

Obroncima najkamenitije moračke planine, stigosmo do Trmanja, rodnog mjesta španskog borca, narodnog heroja i funkcionera Veljka Vlahovića. Njegovo ime Univerzitet Crne Gore je nosio do 1992. godine, a ostalo je upamćeno da je stao na stranu studenata tokom nemira 1968.

"Pjevali su Veljko vodi nas, Veljko sjeti se Španije. A kada je 1975. godine Veljko Vlahović umro, tada je Josip Broz Tito rekao komunisti treba da budu onakvi kakav je bio Veljko Vlahović", kazao je Dragan Mitov Đurović iz SUBNOR-a.

Učesnici relija otišli su još dalje u prošlost i vidjeli bojno polje čuvene Mojkovačke bitke, koja se odigrala u zimu 1916. godine.

"Ta bitka je u Prvom svjetskom ratu odigrala ključnu ulogu, omogućila odstupanje srpske vojske preko Albanije i veoma je značajna za slobodu Crne Gore i Srbije", rekao je učesnik džip relija Janko Gudelj.

Uspon na Bjelasicu otkrio je čari ove planine. Na kratko, prilika da se terenska vozila malo testiraju.

"Najvažnije je imati spremno vozilo i voziti ga dobro, voziti ga bez straha i bez žaljenja", kazao je učesnik džip relija Mašan Radović.

Naša netaknuta prirpoda zanimljiva je strancima. Pešića jezero očaralo je ovog Slovenca.

"Slovenija je poznata po planinama, ali svejedno, nemamo ovako veliki i visok masiv, po kojem bi se moglo voziti, stići tako visoko, tako da je za mene sve predivno", priča učesnik džip relija Marjan Cukrov.

Nedaleko od Biogradskog jezera je turističko domaćinstvo Damjanovića. Živjeti na planini, moguće je, a ovako odgovaraju na pitanje koliko su daleko od civilizacije.

"Civilizacija je svud tamo gdje ljudi žive. Preporučilo nas je to što smo imali svoje domaće proizvode, što imamo i danas, to turisti traže. Na selo se živi zdravo, na selo se živi bez nekavih stresova", rekao je Vukoman Damjanović iz turističkog domaćinstva.

Džip reli Montenegro trophy ići će i naredne godine prvog vikenda u julu, jubilarni 20. put.

Bonus video: