Mjesečno na krave potrošim 2.400, a za mlijeko dobijam 2.200 eura

"Ja sam u zadnjih deset mjeseci prodao tri krave da bih mogao da pokrijem ove troškove i da mogu dalje da nastavim"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2013. 18:38h

Kada je prije desetak godina počeo da se bavi stočarstvom, Nikšićanin Slobodan Vujadinović imao je, kaže, mjesečno i do hiljadu eura prihoda i radnika na farmi. Danas sve radi sam, ali ni to ne pomaže da bude makar na nuli.

"Moje krave jedu 40 tovara sijena mjesečno. To je po 25 eura, to je hiljadu eura. Tri tone koncentrata jedu mjesečno - to je 1.200 eura.Veterinarski troškovi, struja, voda... Otprilike, to je 2.400 eura, a ja za mlijeko dobijam 2.200 eura. Oko 200 eura sam u minusu na mjesečnom nivou", kaže Vujadinović.

Čista je to računica po kojoj je bolje ne baviti se stočarstvom, pa ga mnogi pitaju kako uopšte opstaje.

"Ja sam u zadnjih deset mjeseci prodao tri krave da bih mogao da pokrijem ove troškove i da mogu dalje da nastavim".

Farmeri su se proteklih mjeseci uzalud trudili da na relaciji Ministarstvo poljoprivrede-mljekari riješe problem. Zato će, kaže Vujadinović, njegovo mlijeko u ponedjeljak ostati na farmi, pa ako mljekare mogu bez crnogorskih farmera neka to i javno kažu.

"Mislim da neće moći ni oni da rade. Mlijeka iz uvoza neće uvijek biti. Ni sada ga nema dovoljno".

U cijeloj priči Slobodan je, kako kaže, posebno ogorčen nakon jučerašnjeg obraćanja ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, jer su farmeri očekivali pomoć, a dobili su samo bujicu uvreda.

"Poručio nam je da smo neradnici i još nam harač traži".

Za razliku od prethodna dva dana, ulicom danas nije teklo mlijeko. Od ponedjeljka će, kako sada stvari stoje, ostati na farmama do daljnjeg.

Bonus video: