Vatrogasci zbog saobraćajnih gužvi kasne i po deset minuta

Projekat „Perast – grad bez vozila“ bio je, međutim, kratkog daha – trajao je jednu godinu, kada je italijanska vlada donirala 700 hiljada eura
196 pregleda 0 komentar(a)
gužve, Perast, Foto: Screenshot (YouTube)
gužve, Perast, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.07.2018. 18:06h

Saobraćajne gužve u Perastu problem su sa kojim se ulazi u svaku turistučku sezonu. Pa iako jednako neprijatan i turistima i Peraštanima, najveću muku zadaje peraškim vatrogascima, koji zbog saobraćajnog kolapsa nerijetko na intervenciju kasne i po deset minuta.

Nadležni uvjeravaju da će češćim obilascima Perasta i rigoroznijom kontrolom na ulazima u grad taj problem ublažiti, dok se ne dođe do trajnog rješenja.

Saobraćajne gužve i problemi sa parkiranjem Peraštanima možda izazivaju glavobolje, ali lokalnim vatrogascima, kada idu u intervenciju, predstavljaju kako kažu, noćnu moru.

"Problem su nepropisno parkirana auta po kolovoznoj traci. Parkiraju se i sa lijeve i sa desne strane, pa u slučaju intervencije, iako možemo jedva proći, ne možemo od pješaka, pješak ne može da se skloni od vozila parkiranih. Dešava se sto puta da oštetimo auto. Znači, iako je intervencija ako oštetiš auto, ti si kriv. Koje je parkirano na kolovoznoj traci? Koje je parkirano na kolovoznoj traci, bukvalno točkovi nisu van puta", kazao je Lazar Đukanović, zamjenik komandira dobrovoljnog vatrogasnog društva u Perastu.

Kroz najskoriji primjer ilustruju i kako saobraćajni kolaps u Perastu ugrožava živote i imovinu.

"Mi smo prije dva jutra imali jedan početni požar u jednoj privatnoj pekari u Risnu, ostali smo zaglavljeni 10-ak min u Perastu. Odmah smo pozvali komunalnu policiju, izašli su na teren i uklonili vozila na putu. Ali to mora da se radi svakodnevno, ne možemo na poziv, na poziv je kasno...", priča Krsto Žmukić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Perastu.

Uz konstataciju da je riječ o starom problemu, iz Opštine uvjeravaju da su se ove godine potrudili da ga ublaže, dok ne nađu trajno rješenje.

"Imali smo razgovore sa predstavnicima Komunalne policije, i sa Odjeljenjem bezbjednosti iz Kotora, koji su dali čvrste garancije da će povećati svoje prisustvo u Perastu i da će se raditi na rješavanju problema nepropisno parkiranih vozila", navodi Vladimir Bujišić iz Sekretarijata za saobraćaj Opštine Kotor.

Odlučni su, poručuju, da riješe i probleme sa rampama na ulazima u Perast koje su, kaže Đukanović, do nedavno rijetko spuštane.

"Mene su prvi put neki dan zaustavili da pitaju za propusnicu, do tada me nisu pitali. Znači, nije mogao ući samo onaj ko je dovoljno kulturan da pita da prođe", kazao je Đukanović.

"Dobili smo čvrste garancije da će ta rampa biti spuštena i tokom noći, tako da neće postojati onaj problem koji je bio izražen, da neko tokom noći uđe u Perast vozilom i ostavi ga tu tokom narednih dana i stvara gužvu, posebno ako je vozilo nepropisno parkirano...", dodaje bujišić.

Saobraćaj je, prisjećaju se vatrogasci, bolje funkcionisao kada su prije sedam godina Perastom kružila električna vozila i bicikli.

Projekat „Perast – grad bez vozila“ bio je, međutim, kratkog daha – trajao je jednu godinu, kada je italijanska vlada donirala 700 hiljada eura.

"Električna vozila koja su dobijena iz donacije od italijanske strane, koliko ja imam informaciju nisu više baš u voznom stanju, a njihova popravka bi zahtijevala velika finansijska sredstva. Tako da iz informacija kojima ja raspolažem, za ovu godinu električna vozila neće biti u upotrebi."

Vatrogasci pak poručuju da se neće zadržati na razgovoru sa nadležnima.

"Ako se nešto uskoro ne promijeni, krećemo u radikalizaciju protesta, što znači zatvaranje raskrsnice – ne blokadu Perasta, to je možda pogrešno protumačeno, mi na to nemamo pravo niti to želimo da radimo u sred sezone – ali nama je problematičan ulazak od strane Risna u Perast..", kaže Žmukić.

Infrastruktura u Perastu posljednjih godina dodatno je opterećena, budući da se u ovom malom primorskom mjestu zbog ekspanzije turizma otvara sve veći broj ugostiteljskih objekata, a uskoro se otvara i novi hotel.

Bonus video: