Jedno pričaju, drugo rade: Niko od poslanika nije potpisao donorsku karticu

“Bez obzira što ćete vi da uradite, ja ću ove nedjelje da uzmem donorsku karticu, to sam davno imala namjeru, a evo ovaj zakon koji je u porceduri me motivisao, da tu svoju namjeru ispunim ove nedjelje”, kazala je poslanica DF-a, Marina Jočić
65 pregleda 12 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Skupština Crne Gore, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 08.07.2018. 17:55h

Poslanici u crnogorskom parlamentu prije dvadesetak dana raspravljali su o prijedlogu zakona o potvrđivanju Konvencije Savjeta Evrope protiv trgovine ljudskim organima.

Ovaj zakon neke od njih podsjetio je na jedan drugi - zakon o doniranju organa i činjenicu da je u Crnoj Gori veoma mali broj onih koji žele da potpišu donorsku karticu. Zato je poslanica DFa Marina Jočić, pozvala ministra Zorana Pažina i kolege iz DPS-a da svi, već iste sedmice kao primjer građanima potpišu donorsku karticu, čime se u slučaju smrti organi zavještavaju i na taj način potencijalno spasavaju drugi životi.

“Bez obzira što ćete vi da uradite, ja ću ove nedjelje da uzmem donorsku karticu, to sam davno imala namjeru, a evo ovaj zakon koji je u porceduri me motivisao, da tu svoju namjeru ispunim ove nedjelje”, kazala je poslanica DF-a, Marina Jočić.

Iz DPS stigao joj je ekspresan odgovor.

“Ako su saglasne kolege iz opozicije koje su pokrenule tu akciju, mislim da ima prostora da negdje zajednički upriličimo da poptisnici tih donarskih kartica budemo svi mi iz parlamenta”, poručio je tada Predrag Sekulić.

Tri nedjelje kasnije, provjerili smo jesu li ispunjena obećanja izgovorena u parlementu.

Prvi zaključak, je da poslanik Sekulić, o svom prijedlogu izgleda nije ni obavijestio kolege iz svog kluba.

“U ovom momentu sam možda zatečen vašim pitanjem. U svakom slučaju smatram da je to dobra ideja, da o tome treba malo da razmislimo svi zajedno i vjerujem da postoji prostora da podržimo jednu takvu akciju ”, rekao je Tarzan Milošević.

“Od kolega iz poslaničkih klupa vlasti naravno da nisam dobila povratnu informaciju osim njihovog verbalnog obećanja u direktnom prenosu. Očigledno da oni nijesu sprmeni da potpišu donorsku karticu”, kazala je Jočić.

Poslanik SDP Raško Konjević, imao je predlog, “Možda je najbolje da ministarstvo zdravlja ili već nadležni državni organ u saradnji sa parlamentom, upravo kao primjer prema građanima Crne Gore, organizuju jednu akciju, gdje bi poslanici u Skupštini, svi koji to žele, a ja vjerujem da to žele svi, potpišu donorsku karticu na jednom događaju koji bi bio organizovan tim povodom”.

Inicaijatorka ideje, poslanica Marina Jočić, objasnila nam je zašto sama do sada nije potpisala donorsku karticu. “Izabrani ljekari ne daju tu donorsku karticu, što može da bude izvjestan problem i usporavanje ove akcije. Pa sam se obratila predsjedniku Ljekarske komore, gospodinu Mugoši, koji me obavijestio da trenutno nije u prilici da razgovara sa mnom, a da te kartice daje Ljekarska komora”.

Ukoliko poslanici ne odluče da kolektivno potpisu donorske kartice, neki od njih to će svakako učiniti .

“Aposolutno ne ja, već moja porodica cijela, spremna je da potpiše donorsku karticu”, kazala je Jočić.

Konjević je poručio da je "spreman to da uradi, jer se svakako radi o humanoj aktivnosti".

“Spreman sam uvijek da dam podršku, ako bi to pomoglo, jedan dio mog tijela, da znači nekome kao nastavak njegovog života”, tvrdi poslanik DPS-a Tarzan Milošević.

Jedan od poslanika koji je već godinama vlasnik donorske kartice je lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović.

Mi ćemo na jesen provjeriti ko mu se od kolega iz poslaničkih klupa jos pridružio i jesu li naši poslanici samo spremni da pričaju lijepe priče o humanosti ili da je i djelima pokažu.

Bonus video: