Na šta strane novinare asociraju Zapadni Balkan i Crna Gora: Rat i lijepa priroda

"Kad kažete Zapadni Blakan, moje prvo sjećanje je da su to zemlje bivše Jugolsavije: Srbija, Hrvatska I naravno Crna Gora", istakao je Kahaber Dgebuadze, novinar "Inter Press News" iz Gruzije
166 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora, zastava, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Crna Gora, zastava, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 04.11.2018. 18:59h

Crna Gora je popularna destinacija za ljetovanje a Zapadni Balkan je prostor na kom smo imali posljednji rat u Evropi - to je ukratko, znanje stranih novinara.

Kolege iz Španije, Rusije i Gruzije gotovo da ne znaju ništa o našem evropskom putu.

Iako su posljednje dvije godine, teme samita NATO u Briselu, nerijetko bile vezane, prvo za Crnu Goru, a sada za Makedoniju, strani reporteri koji izvještavaju sa tih događaja, nijesu previše upoznati ili zainteresovani za Zapadni Balkan.

Mahom ih na ovaj region asociraju samo dvije stvari – rat i lijepa priroda.

"Kad kažete Zapadni Blakan, moje prvo sjećanje je da su to zemlje bivše Jugolsavije: Srbija, Hrvatska I naravno Crna Gora", istakao je Kahaber Dgebuadze, novinar "Inter Press News" iz Gruzije.

“Prva asocijacija na Zapadni Balkana je da je to prostor gdje smo u Evropi imali posljednji rat, i da se taj region još uvijek opravlja od svega toga. Ali opet sam čuo da su to zemlje koje imaju mnogo lijepu prirodu", kazao je Hoze Viljagord, novinar EFE iz Španije.

Ništa veće zanimanje ne pobuđuje ni Crna Gora. Neki od njih ne znaju ni da smo postali članica NATO, već misle da još pregovaramo. Drugi znaju da dosta njihovih zemljaka dolazi u Montenegro, zbog prekrasnog mora i obale.

"Čuo sam i o nekom navodnom miješanju Rusije na tim prostorima. Ali, ne pratim taj dio Evrope, a iskreno i nije nešto što je važna tema u ruskim medijima, tako da ne znam puno. Za mene je Crna Gora prije svega zemlja gdje mogu da odem na ljetovanje, I ako do sada nisam bio, I gdje puno mojih sugrađana ide na odmor .Znam da ste zemlja koja je aplicirala za članstvo u NATO", kazao je Artem Filatov, novinar RTVI iz Rusije.

Novinarka TV Vijesti: Ne, mi jesmo članica NATO.

Filatov: Vi ste 29. članica. I vaša zastava je dolje u holu? Izgleda da je to nešto što sam trebao da znam", rekao je Filatov..

"Iskreno nikada nisam bio u Crnoj Gori. Znam da je to jedna lijepa mediteranska zemlja. Čuo sam da turisti vole vaše more i predivnu obalu", rekao je Viljagorod.

"Znam da ste posljednja članica NATO, i to nama u Gruziji daje nadu, jer smo i mi mala zmelja kao Crna Gora. Nadamo se da bi mogli postati sljedeća članica NATO, ili jedna od budućih članica", rekao je Dgebuadze.

O evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana bilo je najteže pričati, jer o tome skoro ništa da i ne znaju. Od naših sagovornika, samo smo učtivo dobili lijepe želje , da vjeruju da je u interesu EU da region postane njen dio i na taj način.

"Znate ja sam iz regije koja ima veoma komplikovan odnos sa Evropom, tako da je teško za mene da to komentarišem. Ali moje mišljenje je, na osnovu onog što mogu da vidim, jeste da članstvo u EU može donijeti razne pogodnosti građanima, počev od bezviznog režima", poručio je Filatov.

Njegov kolega iz Gruzije zaključuje da je nakon ulaska u NATO logičan slijed i ulazak u EU ali da na tom putu treba da ispunimo puno kriterijuma.

Bonus video: