Temperature će rasti, čeka nas vrelo ljeto

Pavićević podsjeća da je u posljednjih 20 godina svako ljeto bilo iznad prosjeka, pa visoke temperature kod nas i nisu neka novina
14 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2013. 19:17h

Živa u termomentru narednih mjeseci ići će samo na gore. Prema prognozama britanskih stručnjaka, čeka nas jedno od najvrelijih ljeta u posljednjih 150 godina, koje će ranija baciti u zaborav.

Uprkos tome što je kod nas moguće uporediti temperature samo u posljednjih 60 godinai metereolog Dušan Pavićević kaže da nam predstoje vreliji dani.

Ipak, u ovakvim prognozama, oslanja se prije na materijal Evropskog centra iz Engleske.

"Prema njihovom prgnostičkom materijalu, ovo ljeto će biti sa vjerovatnoćom sa 60 odsto među 10 najtoplijih", kaže Pavićević.

On podsjeća da je u posljednjih 20 godina svako ljeto bilo iznad prosjeka, pa visoke temperature kod nas i nisu neka novina.

Ipak, jul i avgust možda iznenade.

"Prema materijalu Evropskog centra čini se da će avgust biti taj mjesec u kojem će biti najizraženije to odstupanje od normale. Da li će on donijeti i neku ekstremnu dnevnu vrijednost, to se u ovom trenutku ne može reći", dodaje Pavićević.

Kolika god temperatura bila Podgoričani su joj naredni. Mnogi od njih imaju lijek za vrućinu.

Jedni se odlučuju za planinu i sjever, drugi kažu "preživjećemo".

Za one koji dosta vremena provodep o kafićima, dobra vijesti je da su se za borbu protiv vrućina spremili i ugostitelji - klime, hladni napici, ventilatore koji raspršuju vodu u obliku pare...

Stručnjaci uprkos svemu pozivaju na oprez navodeći neka pravila: Treba izbjegavati izlaske u udarnom terminu od 10 do 17 sati, korištenje zaštitnih krema, pravilnu ishranu i odijevanje tokom ljetnjih mjeseci.