"Samo ih je muka natjerala da uđu u jamu. Besparica je, šta da se radi"

Muž Jovanke Dačević iz mjesta Oblatno u Župi je od petka veče u jami Biočki stan. On i kolege su zbog 7 neisplaćenih zarada i zaustavljene proizvodnje u novembru 2011.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 18:52h

Večeras će biti peta noć koju nikšićki rudari provode u jami. Za to vrijeme najteže je njihovim porodicama koje strepe za živote svojih najmilijih. Dijana Blagojević je posjetila porodicu Dačević u mjestu Oblatno u Župi. Iako je vrijeme za vanjske poslove, Jovanka Dačević se ne odvaja od televizora. Otkako je u petak veče ispratila muža u jamu nije propustila nijedne vijesti.

"On je bio u gradu sa svojim društvom. Došao je i viče daj čizme, daj pakuj me, ja pitam ako bog da, on veli odoh u jamu", priča Jovanka.

A znala je, kaže, da se nešto sprema. Može to da osjeti poslije 22 godine života sa Rankom sa kojim je dijelila i dobro i zlo. Posljednje godine su bile najteže i zato podržava njegov izbor.

"To je samo velika muka njih natjerala da uđu u jamu, poslije ovoliko nemaštine i kredita, šta drugo da urade... Poslije 10 plata neisplaćenih, šta da se radi, od čega da živimo", pita se ova žena.

Rudari prijete da će prestati da uzimaju hranu i vodu >>>

Besparica nije dozvolila ni akademsku diplomu starijem sinu. Mlađi je sad na maturi i umjesto da je sa ocem proslavlja kod kuće, juče je išao da ga vidi preko rampe ispred Biočkog stana. Taj susret je svima teško pao.

"Ne može da zbori, oči mu svele od umora. Sav jadan, glibav, umoran".

Ovo je Jovanku podsjetilo na njeno i Rankovo prvo razdvajanje.

"Baš kad smo se vjenčali otišao je na ratište 1991. godine. Na dan vjenčanja su došli i poveli ga na ratište i to mi je bilo najteže", kazala je Jovanka.

Iz rata se vratio, pa će i iz jame, optimistična je ova žena kojoj društvo pravi Rankov stariji brat. I on dijeli sudbinu ostalih radnika Boksita i očekuje od države da odreaguje brže nego 2010. godine.

"Ja se nadam da će to sad brže riješiti, valjda riješe to danas na ovoj sjednici. Samo tražimo ono što su nam dužni, zarađeno... Tražili smo jednu platu i pola od druge, sve od Nove godine danas-sjutra-danas-sjutra", kaže Budimir Dačević.

Danas-sjutra će nastaviti da odzvanja u Budimirovim ušima ako je suditi prema trenutnom stanju. Iako se očekivalo da će sindikat Boksita tokom dana uspjeti da ostvari kontakt sa potpredsjednikom vlade Vujicom Lazovićem, to se, kako nam je kazao Borisav Bojanović, nije dogodilo.

Bonus video: