Nikšićani ulice prelaze sjećajući se gdje su zebre nekad bile

Horizontalna signalizacija u gradu se u posljednjih nekoliko godina svela na godišnje osvježavanje, iako je predviđeno da se zebre obnavljanju od dva do četiri puta
129 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2013. 18:35h

Osim rupa, na nikšićkim ulicama i pješački prelazi vape za popravkom. Da bi regulisali saobraćaj i da bi ih učesnici u saobraćaju mogli vidjeti, potrebna im je vidljivost.

Iako su zebre nevidljive, pješaci se trude da ispoštuju propise pa prelaze ulicu na previđenim mjestima.

"Tu je bio pješački prelaz, ali ga sada nema", kaže jedan od pješaka u razgovoru sa reporterom TV Vijesti, pokazujući na mjesto gdje je nekad bila vidljiva zebra.

U najužem gradskom jezgru pješaci nagađaju gdje bi prelaz mogao da bude.

"Znamo da je pješački tamo gdje je i semafor", kaže sagovornik TV Vijesti, dodajući da je čitav Nikšić slabo obilježen.

Prema semaforu ili sjećanjima pravilima u saobraćaju se uče i budući vozači.

Boro Kilibarda, kao dugogodišnji instruktor vožnje, dok sjedi pored svog kandidata, često vidi i ono čega nema.

"Jako je ružno da vi kao instruktor objašnjavate kandidatu da je tu nekad bio znak i da je nekad bio pješački prelaz i on treba da obrati pažnju na to. Mnogo bi ljepše bilo da postoji saobraćajni znak, da je iscrtana takozvana zebra i onda da tražite od kandidata, odnosno svih učesnika u saobraćaju, da prilagode svoju vožnju uslovima", kaže Kilibarda.

Prilagođavanje i jeste najveći problem.

Ako bismo poštovali ono što se od nas zahtijeva, pješački prelaz bi nas mogao odvesti i u čudnom pravcu - do kontejnera.

Neke zebre vode pravo do kontejnera

Kontejner, ograda ili stambena zgrada - uočili su to i ranije aktivisti koji se bave pitanjima bezbjednosti u saobraćaju.

Iz Alfa centra pozivaju građane da uzmu stvar u svoje ruke i pozivaju građane da, ukoliko primijete nepravilnosti kao što je pješački prelaz koji završava na ogradi, nakon koje se nailazi na travnjak, te nepravilnosti i prijave.

U opštinskom Sekretarijatu za saobraćaj priznaju greške.

Prema riječima Milana Boškovića koji rukovodi ovim poslom, horizontalna signalizacija se u posljednjih nekoliko godina svela na godišnje osvježavanje, iako je predviđeno da se zebre obnavljanju od dva do četiri puta.

Prilika za popravni je u mjesecima koji dolaze, jer se najavljuju brojne popravke na ulicama Nikšića.

Bonus video: