"a kap niko ne dira"

Život u zgradi bez struje: Neprijatno mi je, ali nemam da platim

Jedan od stanara Redžep Toskić kaže da kod jedne komšinice opere glavu, kod druge pođe da se istušira... "Negdje do po pasa, negdje od po pasa, dolje..."
72 pregleda 14 komentar(a)
21.02.2019. 19:56h

Posljednja tri mjeseca sedam porodica iz jedne zgrade u Jerevanskoj ulici u Podgorici nemaju struju. Godinama zbog nemaštine ne plaćaju račune, pa su ostali bez mraku.

Za kuvanje su se snašli jer imaju plin, a stara plinska lampa osvjetljava kad padne mrak. Kada je hladno, zamole komšije da upale klimu da se djeca ugriju.

Snalaze se i za higijenu.

Jedan od stanara Redžep Toskić kaže da kod jedne komšinice opere glavu, kod druge pođe da se istušira...

"Negdje do po pasa, negdje od po pasa, dolje...", kaže on.

Petar Kapičić se skoro navikao na život bez osvjetljenja. Preko dana ionako nadniči, kopa kanale za dnevnicu.

Kaže da živi od 108 eura socijalne pomoći i dnevnica koje zarađuje kopajući kanale.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Iako tri mjeseca njihovi satovi ne rade, iz Elektrodistribucije računi uredno stižu. Za razliku od januarskog i februarskog, za mart im je obračunata i potrošena električna energija.

"Kako, kad je struja isključena", pita Kapičić.

Toskić zbog računa na kojem je obračunata potrošnja kaže da sumnja u sve ranije račune, odnosno dugove za koje se terete.

Dokumentacija Elektroprivrede objašnjava sve. Toskić i Kapičići se prema njoj nalaze na Elektroprivredinoj crnoj listi neplatiša, a na martovskom računu obračunata je struja koja je na nelegalan način potrošena.

"Kupci koji su vam se žalili su 23. januara isključeni sa mreže zbog duga - jedan od 4.900 eura, drugi zbog 2.144 eura. Posljednji zapisnik o kontroli mjernog mjesta je utvrdio ti potrošači i dalje protivzakonito imaju napajanje zbog čega su i dobili račune za mart", kazao je Rajko Šebek iz EPCG.

Toskić i Kapičići negiraju da su nelegalno priključeni, jer kažu da zbog stalnog obezbjeđenja, nisu ni mogli da priđu kako bi izvršili nelegalno priključenje.

"Zašto taj zapisnik nisu donijeli da ga mi potpišemo", pita Toskić.

U Jerevanskoj, kažu, slijede primjer aluminijumskog giganta.

Toskić i Kapičići negiraju da su nelegalno priključeni, jer kažu da zbog stalnog obezbjeđenja, nisu ni mogli da priđu kako bi izvršili nelegalno priključenje

"Neprijatno mi je, ali nemam mogućnosti da platim struju", kaže jedan od stanara Jerevanske 8 Petar Kapičić.

Stanari sumnjaju da se neko nelegalno priključio i trošio struju na njihov račun.

Na drugoj strani, zbog redovnih platiša i održivosti kompanije, EPCG ne može da dozvoli luksuz da ne naplaćuje račune, pa redovnim tužbama sprečava da dugovi zastare.

Galerija