Herceg Novi bi uskoro mogao da dobije pješački lift: Brže do šetališta

Cijena usluga lifta biće formirana uz saglasnost nadležnih opštinskih organa
258 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 18:55h

Jedan od sinonima Herceg Novog su skalini, koji tome gradu daju poseban šarm ali i prave značajan problem u komunikaciji jer su prilične visinske razlike od obale do centra grada. Upravo zbog toga već decenijama postoji ideja da se napravi pješački lift koji bi povezao šetalište sa centrom. I izgleda da je konačno i došlo vrijeme realizacije te ideje po principu javno-privatnog partnerstva.

Herceg Novi bi, ukoliko taj predlog prođe narednu sjednicu Skupštine Opštine zakazanu za 17. april, mogao konačno da dobije dugo očekivani panoramski lift od šetališta pet Danica do Dvorane Park.

TV Vijesti, Nebojša Mandić

Investitor Veselin Mišo Paspalj iz Herceg Novog je 18. maja 2012. godine od Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju dobio urbanističko-tehničke uslove za izgradnju ove javne pješačke komunikacije, koja će biti dodatna atrakcija za žitelje i turiste.

Paspalj, od koga je i potekla ideja za ovaj projekat, pored Opštine Herceg Novi, vlasnik je pretežnog dijela parcele, tako da u partnerski odnos ulaže imovinu i sredstva za realizaciju i održavanje panoramskog lifta.

S druge strane, javni interes ove investicije ogleda se u tome što će objekat biti turistička atrakcija i što će skratiti relaciju između dvije važne destinacije - šetališta i centra grada.

Objekat se sastoji od tri prostorne cjeline - panoramski lift, pasarela i pomoćni objekti.

"Ideja je već duže vremena poznata i prepoznata, tako da i postoji u važećim zakonskim planskim dokumentima i izdati su urbanističko-tehnički uslovi, a ovo je samo jedan od načina kako realizovati ovu investiciju", kazao je TV Vijesti potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mladen Rostović.

Partner u projektu, Veselin Mišo Paspalj, smatra da je projekat dobar za grad i da će pobošljašti turističku ponudu Herceg Novog.

Objekat se sastoji od tri prostorne cjeline - panoramski lift, pasarela i pomoćni objekti

"Lift će biti u funkciji građana sa dvije stanice i biće tu jedan plato kao panorama odakle će se moći gledati zaliv. Mi se kroz ovaj sporazum koji se usvaja na Skupštini zaštićujemo, da bismo zaštitili javni interes i građane koji će koristiti taj lift", kaže Rostović.

Rostović je objasnio da se cijena usluga lifta neće moći formirati bez saglasnosti nadležnih opštinskih organa i da ukoliko investitor u nekom trenutku želi da odustane, postoji mogućnost da Opština preuzme upravljanje tim javnim dobrom.

Galerija

Bonus video: