Lekić: Neću priznati proklamovanu pobjedu Vujanovića

Lekić kaže da još nema datuma odrzavanja protesta, te da će to biti definisano u konsultaciji sa širokom društvenom zajednicom
55 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 18:45h

Nezavisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić porucio je da neće priznati rezultat izbora, ako Državna izborna komisija potvrdi onaj preliminarni, po kome je 7. aprila pobijedio Filip Vujanović.

Lekić za TV Vijesti, ipak ističe, da treba sačekati ishod institucionalne borbe za dokazivanje istine. Kaže i da nije niti moze biti određen datum održavanja ptotesta zbog izborne krađe, ali ne isključuje njihovu mogućnost kao i napuštanja parlamenta.

"Ja tu pobjedu, takozvanu, proklamovanu priznati neću, na bazi podataka vrlo jasnih ovdje se radi o eklatantnom primjeru potvrđivanja jednog koncepta i strategije koju je potvrdila afera Snimak. Ja nemam pravo da odustajem i da prihvatam nešto što je izraz političke korupcije i mi smo prikazali puno podataka koji to potvrđuju", kazao je Lekić.

Ističući da sada predstavlja većinsku Crnu Goru, Lekić poziva državne institucije na odgovornost i upozorava da dobro razmotre svu argumentaciju o izbornim naregularnostima.

"Ako to prođe, naravno da ćemo razmisliti o drugim oblicima, moguće je i napuštanje parlamenta do daljnjeg – dakle vukli bismo poteze koji bi racionalno bili osmišljeni, razumije se i kontakt prema međunarodnom faktoru, i zašto da ne i demokratski protesti – ciji je cilj odbrana Ustava i zakona", smatra Lekić.

Autor: Davor Golubović

On razumije i nestrpljenje onih koji su ga podržali. Ipak, kaže da još nema datuma odrzavanja protesta, te da će to biti definisano u konsultaciji sa širokom društvenom zajednicom.

"Taj dan nije definisan niti može biti definisan, imajući u vidu da čekamo ove ishode … zavisno od svega toga će se dinamika definisati pa i ovi mogući protesti", smatra lider Demokratskog fronta i dodaje:

"Razumijemo i nestrpljenja pa i pritiske koje doživljavamo i koji su s pravom i izraz ogorčenja, sve to imamo u vidu ali smo dužni da donosimo racionalne odluke."

A njih će, kaže Lekić, donositi zajedno sa svima koji su ga podržali. Već je razgovarao i sa liderima SNP-a i Pozitivne, kako bi se na najbolji način, kako kaže, dokazala istina.

"Ja u ovom periodu konsultujem širok spektar društveni, razne strukture, civilni sektor. Ovdje se radi o otporu manipulacijama, političkoj korupciji od strane širokih struktura društvenih", kaže Lekić za TV Vijesti.

Lekić kaže da su svi na ispitu, pa i EU.

"Pratimo i mi stav EU u svemu ovome. Očekujemo jedan odgovoran odnos i kredibilan sa puno informacija, što će sigurno uticati na pogled građana CG na EU."

Demokratski Front, inače, od danas podnosi žalbe Državnoj izbornoj komisiji, nakon što su opstinške odbile gotovo sve njihove primjedbe na neregularnost izbora.

Galerija

Bonus video: