Červenjakov: Crna Gora mora da pokaže veći progres u vladavini prava i slobodi medija

„Prioritet je da Zapadni Balkan bude stabilna zona, prosperitetna i razvijena“, kazao je Červenjakov
51 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Červenjakov, Foto: BGES
Mladen Červenjakov, Foto: BGES
Ažurirano: 03.07.2018. 11:29h

Crna Gora bi mogla da pristupi Evropskoj Uniji (EU) i prije 2025. godine, ocijenio je ambasador Bugarske u Crnoj Gori, Mladen Červenjakov, navodeći da, kao lider u procesu integracija, mora da pokaže još veći progres u vladavini prava i slobodi medija.

Červenjakov je podsjetio da je Crna Gora nedavno otvorila Poglavlje 17 , Ekonomska i monetarna politika i ocijenio da bi do kraja godine mogla otvoriti poglavlja 27. i 28.

On je kazao da EU mora da čuva svoje granice i voditi proaktivnu politiku i da bi kampove trebalo graditi u Sjevernoj Africi ili Turskoj, a ne u nekoj evropskoj državi.

Prema njegovim riječima, predsjedavanje Bugarske Savjetom EU je bilo veliki izazov i odgovornost, ali da je dokazano da jedna po evropskim standardima srednje - mala država, može kvalitetno da predsjedava.

„Zadovoljni smo našim predsjedavanjem, to je bio veliki uspjeh i dokazali smo da smo sposobni da organizujemo tako važan događaj“, rekao je Červenjakov na konferenciji za medije na predstavljanju rezultata predsjedavanja Bugarske Savjetom EU.

Prioritet tokom predsjedavanja, kako je kazao, bila je evropska perspektiva i povezanost država Zapadnog Balkana.

Červenjakov je naveo da je deklaracija o evropskoj perspektivi država ovog regiona, donijeta u maju u Sofiji veoma značajna, jer poslednjih 15 godina EU nije donijela ni jedan takav dokument.

„Prioritet je da Zapadni Balkan bude stabilna zona, prosperitetna i razvijena“, kazao je Červenjakov.

Tokom svog presjedavanja, kako je rekao, Bugarska je isticala važnost povezanosti putnog, željezničkog i avio saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana, kao i važnost rješavanja problema nezaposlenosti mladih.

Jedna od ključnih tema tokom predsjedavanja bilo je i pitanje bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

„Mnogo je urađeno po pitanju rješavanja problema izbjeglica, kao i u borbi protiv terorizma“, smatra Červenjakov.

Komentarišući navode da bi kampovi za izbjeglice mogli biti izgrađeni u Albaniji i Crnoj Gori, Červenjakov je kazao da to nije dogovarano tokom predsjedavanja.

„EU mora čuvati svoje granice i voditi proaktivnu politiku, kampove bi trebalo graditi u Sjevernoj Africi ili Turskoj, a ne u nekoj evropskoj državi“, kazao je Červenjakov.

Červenjakov je kazao da bi Albanija i Makedonija mogle otpočeti pristupne pregovore u junu sljedeće godine, i da je Bugarska tokom predsjedavanja pregovarala sa Danskom, Francuskom i Holandijom koje su bile protiv.

„Albanija i Makedonija bi pristupne pregovore mogle otpočeti i ranije, ali to nije moguće zbog nekih država koje su protiv“, smatra Červenjakov.

On je kazao da očekuje da će i Austija tokom svog predsjedavanja nastaviti ovakvu politiku i da evropska perspektiva Zapadnog Balkana biti ključna tokom austrijskog predsjedavanja.

Bonus video: