Nikšić: Uništeno 26 lipa u Trebješkoj ulici

Komunalna policija je uputila zahtjev Komunalnom preduzeću da se obnovi polomljeno drveće
18 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 18:10h

Nikšićani su se prošlog ljeta ponosili svojom inicijativom u kojoj su sačuvali lipe u Ulici Ivana Milutinovića od namjere lokalnih vlasti da ih posjeku.

Danas, mogu da se stide od svojih sugrađana koji su u subotu polomili 26 stabala tog drveta u Trebješkoj ulici.

Ni metalna ograda nije mogla da se odbrane lipe u Trebjeskoj ulici. Rukama, čak i šegom doskočio im je onaj kome se ne sviđa ideja da nikne novi drvored.

"To nije prvi put da se ovako nešto dešava. Ako se sjećate bio je sličan problem i na Bulevaru 13. jul jedne Nove godine. Šetaliste Vita Nikolića je na meti vandala već godinama", rekao je načelnik Komunalne policije Zdravko Vlahović.

Prećutkivanjem, kako prenosi televizija Vijesti, građani koji žive u blizini nimalo ne olakšavaju posao nadležnim službama. Zato često, kako kažu u Komunalnoj policiji, izostane njihova pravovremena reakcija.

"Mi kao klasična inspekcijama možemo da reagujemo u trenutku kad je lice uhvaćeno u vršenju krivičnog djela ili kad imamo prijavu i znamo o kome se radi. Sve ostalo se mora raditi preko Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Vlahović.

Vandalski čin ugrozio je i rad Ekološkog pokreta "Ozon", iz kojeg je poručeno da neće sjedjeti skrštenih ruku.

"Nedavno smo uradili rekonstrukciju dva drvena mosta, svih postojećih klupa i vodićemo računa da se ovo što se desilo sa lipama ne ponovi uskoro i nećemo prezati od krivičnih prijava i od postupaka ka nadležnim institucijama ukoliko vidimo da nijesu obavili posao na pravi način", rekla je Biljana Kecojević iz NVO "Ozon".

Polomljene lipe, bi prema mišljenju ekologa, mogle otvoriti mnoga zatvorena poglavlja.

"Idealna tema za otvaranje priče o broju procesuiranih krivičnih djela iz oblasti životne sredine, nelegalna sječa i lomljenje drveća, tako da svi prekršioci moraju biti kažnjeni, moraju se naći načini da to efikasno bude učinjeno", kazala je Kecojević.

Komunalna policija je uputila zahtjev Komunalnom preduzeću da se obnovi polomljeno drveće.

Galerija

Bonus video: