Đukanović primio pripravnike: Nema povlastica bez znanja

Nekoliko stotina nasmijanih pripravnika u staroj zgradi Vlade prisustvovalo je dvadesetominutnom događaju
177 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 18:46h

Premijer Milo Đukanović je poručio starješinama državnih organa da je njihova obaveza da se posvete pripravnicima i da sva svoja znanja i umjeća nesebično podjele sa mladim ljudima, ponavljajući da u državnoj administraciji neće više biti nezamjenjivih.

“Moramo lomiti stereotipe i praksu u kojoj ljudi sa dugim stažom, bez škole i radnih navika, neljubazno dočekuju mlade i sposobne ljude i nanose štetu tim ljudima i svojoj državi i ometaju tempo njenog demokratskog i ekonomskog razvoja. Odgovornost za to snose starješine državnih organa. Nama nema i neće više biti nezamjenjivih, ako želimo naprijed i ako želimo da nam svima bude bolje”, kazao je Đukanović prilikom susreta sa pripravnicima koji su u okviru Vladinog programa “Stručno osposobljavanje” zaposleni u državnoj upravi.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

Nekoliko stotina nasmijanih pripravnika u staroj zgradi Vlade prisustvovalo je dvadesetominutnom događaju koji je, prema riječima premijera, bio najvažniji u kalendaru njegovih brojnih obaveza.

Đukanović je visokoškolcima kazao da u javnosti postoje stereotipi i zablude da je potrebno samo naći mogućnost da se uđe u sistem državne uprave koji automatski garantuje povlastice i privilegije, socijalnu komociju i profesionalnu lagodnost.

“Istina je da se državna uprava smatra prestižnim segmentom javne službe, ti poslovi garantuju određene beneficije i sigurnost, ali ozbiljne države ne dozvoljavaju sve to, ako se do kraja neće zaslužiti profesionalnim odnosom i znanjem”, kazao je premijer i naglasio da to moraju znati svi oni koji žele da postanu dio sistema državne uprave.

Pripravnicima je poručio i da država računa na sve one koji su posvećeni poslu, koji žele stalno da se usavršavaju i koji su lojalni svojoj državi. On je kazao i da država, kao najveći poslodavac, mora usaglasiti mogućnosti obrazovnog tržišta sa potrebama tržišta rada i osavremeniti državnu upravu za proces integracija.

Na početku susreta, pripravnik Andrej Nedović kazao je da je asocijacija za uspješnog čovjeka najčešće Donald Tramp, ali da mi ne moramo ići do Amerike da bismo to vidjeli.

“Milo Đukanović je za predsjednika Vlade izabran na svoj 29. rođendan, bio je najmlađi premijer u Evropi, a danas je jedan od najcjenjenijih državnika. Presudno je uticao i da mirnim i demokratskim putem obnovimo našu državu Crnu Goru”, kazao je Nedović koji je zaposleni u Đukanovićevom kabinetu.

Jelena Maraš koja je završila međunarodne odnose na FPN-u, a pripravnički odrađuje u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici kaže da taj posao naizgled nespojiv sa njenom školskom spremom, ali da je izuzetno zadovoljna.

“Stečena znanja obogaćujem jer ova organizaciona struktura Uprave policije aktivno ulčestvuje u dijelu evroatlantskih integracija koji se tiču njene djelatnosti”, kazala je Maraš kojoj je posebno zanimljivo da radi dominantno muškom kolektivu.

U Biblioteci za slijepe pripravnički odrađuje Jovana Dacić, diplomirana socijalna radnica, koja je kazala da joj praksa i znanje sa fakulteta trenutno ništa ne znači.

“Ne obavljam posao za koji sam se školovala, ali sam prezadovoljna radom u ovom ustanovi. Naučila ono što nijesam na fakultetu, a što će mi u buduće značiti”, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: