Medenica: Sudije ne vjeruju da političari hoće nezavisno pravosuđe

U većini država, kako je navela, sudstvo je pod pritiskom i javnost ga kritikuje
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 19:27h

Predsjednica Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Vesna Medenica rekla je da sudije više nemaju iluziju da postoji politička volja za nezavisnim pravosuđem kao i da nema podrške od drugih organa za sredstva koja su potrebna za strateške poduhvate u edukaciji sudija i radu na što kvalitetnijim odlukama.

To je Medenica saopštila na raspravi povodom izvještaja Građanske Alijanse o osmomjesečnom monitoringu rada sudova, koji je pokazao da sudovi moraju biti tramnsparentniji, uslovi u kojima rade sudije mnogo bolji od sadašnjih, pristup pravdi djelotvorniji i imati bolju saradanju samedijima.

Kao argumete za te tvrdnje je navela činjenicu da parlamentarci na ustavnim promjenama ne rade u mjeri u kojoj bi to trebalo. Zatim da su, u jeku priče o nezavisnosti pravosuđa, poslanici prošle godine ponovo izglasali da predsjednik Sudskog savjeta o radu sudova podnosi izvještaj u Skupštini.

“Toliko o njihovoj iskrenosti u namjeri da o nezavisnom pravosuđi”, rekla je Medenica.Ona je istakla da je rad sudova i njihove zahtjeve SNP, odnosno njihovo predstavnik u Sudskom savjetu podržavao ali da su poslanici na matičnom odboru za pravosuđe glasali za povećanje budžeta a zatim i za rebalans kojim se budžet sudovima smanjuje.

Ona je istakla da nemaju podršku u ispunjavanju strateških ciljeva i da su prinuđeni da sa jednih budžetskih pozicija prebacuju sredstva na druge i traže odobrenja od drugih organa za to zbog čega će ponovo biti kritikovani u izvještaju DRI-a iako na drugi način sudovi ne mogu da funkcionišu.

Ministar pravde i potpredsjednik Vlade Duško Marković je ocijenio da pravne sigurnosti nema bez vladavine prava i pouzdanog, nezavisnog i odgovornog pravosuđa kojom počinje i završava se reforma sudstva.

„Na parlamentu je da odluči, ali očekujem da ćemo uspjeti da pokažemo političku zrelost i demokratski kapacitet kako bismo izmjenama Ustava u ovoj godini krunisali višegodišnju reformu pravosuđa“, kazao je Marković.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Marković je zahvalio GA na izvještaju i ocijenio ga korisnim za rad pravosuđa.

“S pravom ste prepoznali potrebu ujednačavanja sudske prakse, jačanja sudske statistike, potrebu kontinuirane edukacije nosilaca sudijskih funkcija, jačanja odnosa sa javnostima i pitanje prostornih kapaciteta, finansijske nezavisnosti, tehničkih i informatičkih znanja i vještina“, naveo je Marković. Domaćini su se zahvalili sudovima i ministarstvu na otvorenosti u sprovođenju projekta a kao jedinu instituciju koja nije otvorila svoja GA vrata izdvojili su Advokatsku komoru.

Najveći dio dvosatne rasprave o problemima u sudstvu, učesnici su posvetili neprofesionalnosti medija navodeći da najčešće naslovima krše pretpostavku nevinosti,da nijesu dovoljno edukovani kao i da uređivačkom politikom formiraju javno mjenje i da su sudije pod pritiskom medija. Organizator je saopštio da su pozive dobili dva predstavnikla medija koji se nijesu pojavili na okruglom.U izvještaju međutim se navodi da su anketirane sudije zadovoljne svojom pozicijom u društvu kao i podatak da nijedan predsjednik suda nije ispoštovao obavezu da ima makar na mjesečnom nivou održao konferenciju za štampu.

Drobnič: Transparentnost ključ

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, je rekao da reforma pravosudnog sistema podrazumijeva kontinuiranu obuku njenih činilaca a da obuka zahtjeva ulaganje u opremu kako bi rezultati bili bolji za dobrobit svih.

On je naveo da su transparentnost i nezavisnost su ključni stub odgovornog pravosuđa. „Sve sudske presude, uključujući i obrazloženja trebale bi da budu dostupne javnosti“, kazao je Drobnič. On je naglasio da transparentnost zahtjeva i transparentne procedure zapošljavanja i napredovanja sudija i tužioca na osnovu profesionalnih kvalifikacija.

Ustavni sud zatrpan

Predsjednik Ustavnog suda Milan Marković saopštio je da je taj sud zatrpan ustavnim žalbama zbog povrede ljudskih prava i da čini 85 odsto predmeta u sudu.Kada je rasprava stigla do teme o nadležnostima sudova Marković je sa Medenicom u međusobnoj polemici ponovo otvorio stari spor zbog ovlašćenja Ustavnog suda da ukida odluke redovnih sudova po ustavnim žalbama.

On je dodao i kako je Ustavni sud izvan redovnih sudova. Medenica je reagovala navodeći da sve dok ima ovlašćenja da ukida odluke redovnih sudova ulazeći u činjenično stanje i dokaze Ustavni sud nije odvojen od redovnih.

Ona je rekla da dokle god to bude tako, urušava se pravni poredak a ta ovlašćenja Ustavni sud vuče iz Zakona što je suprotno Ustavu. Marković je uzvratio da oni “nijesu za odluke deklarativnog karaktera koje ne mijenjaju suštinski ništa niti mogu da pomognu građanima u ostvarivanju svojih prava”.

“Ništa ne znači ako mi samo konstatujemo da je nečije pravo povrijeđeno već je nužno da se sudu vrati kako bi građanin to svoje pravo ostvario”. On je dodao da su im data ovlašćenja Ustavom koji kaže na šta se Medenica nadovezala:”Da je Vrhovni sud najviši sud u zemlji”.

Galerija

Bonus video: