Otvorena nova Poliklinika vrijedna više od milion eura

Preseljenje ambulanti će početi sjutra, a očekuje se da će u toku ovog i narednog vikenda biti u potpunosti premještena
16 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 19:23h

Novu, adaptiranu Polikliniku Kliničkog centra Crne Gore, vrijednu 1,2 miliona eura, danas je otvorio Premijer Milo Đukanović, a prve pacijente će ta ustanova dočekati u ponedjeljak.

Pored brojnih političara, zdravstvenih zvaničnika, čelnika sudskih i pravosudnih organa, svečanom otvaranju je prisustvovao i veliki broj zdravstvenih radnika.

Premijer je kazao da je riječ o značajnoj promjeni u funkcionisanju Poliklinike.

TV Vijesti, Marko Mišić

"Dosadašnja prkasa je, opravdano ili ne, pojačavala percepciju o korupciji i kvarila sliku o organizaciji rada Poliklinike. Vjerujem da smo sada stvorili uslove da ubuduće ovaj zdravstveni punkt bude prepoznat kao mjesto kvalitetnije zdravstvene zaštite i po mogućnosti dobijanja ažurne i precizne informacije koja će zadovoljiti svakog pacijenata", rekao je Đukanović.

"Mjesec april će biti vjerovatno najteži za sve zdravstvene radnike i pacijente, pa ih molim za razumijevanje. Doći će do preklapanja starog sistema zakazivanja sa novim. Očekujemo da kompletan projekat zakazivanja za teritorije Podgorice, Danilovgrada i Kolašina zaživi do kraja godine

"Mjesec april će biti vjerovatno najteži za sve zdravstvene radnike i pacijente, pa ih molim za razumijevanje. Doći će do preklapanja starog sistema zakazivanja sa novim. Očekujemo da kompletan projekat zakazivanja za teritorije Podgorice, Danilovgrada i Kolašina zaživi do kraja godine, a nakon formiranja zdravstvenih centara i na cijeloj teritoriji Crne Gore”, kazao je Mijović.

On je naglasio da će novi sistem centralnog zakazivanja omogućiti maksimalan komfor i kvalitet života osiguranika, jer će oni u mjestu boravka dobiti vrijeme, mjesto i ljekara kod kojeg je zakazan pregled.

“Na taj način će pacijent manje putovati, manje će boraviti ispred ambulanti, dolaziće 10, 15 minuta prije pregleda i maksimalno kvalitetno dobiti zdravstvenu uslugu. Takođe, i zaposleni u zdravstvu su konačno dobili kvalitetan prostor u kojem mogu da pruže maksimum. Veliki dio administracije koji je do sada rađen ručno, sada će biti potpuno automatizovan, pa će se medicinsko osoblje moći posvetiti onome što je njihov posao, a to je liječenje ljudi”, rekao je on.

Novi informatički sistem će, kako je kazao, omogućiti i da uprava bolje organizuje rad ambulanti, jer će se precizno znati koliko ljekara ima i koliko se usluga pruža.

"Za sve one oblasti gdje imamo deficite ljekara bićemo prinuđeni da angažujemo doktore u dopunskom radu, iz privatne prakse i drugih država i na taj način da omogućimo da svi naši osiguranici dobiju prvi pregled u roku od 30 dana", rekao je on.

Kazao je da je proces dobijanja opreme u toku, a predviđeno je da svi segmenti dobiju novu aparaturu. U narednom periodu će stići i klimatizacija, a nabavka i montiranje lifta, kao i zamjena bravarije predviđena je za narednu godinu.

U novoj zgradi nema mjesta za sve

U adaptiranom prostoru Poliklinike ipak mjesto neće naći dermatološka, psihijatrijska, neurološka i neurohhirurška ambulanta, jer je planirano da one budu smještene u novim zdranjima.

"Izgradnja tih kapaciteta očekuje se u skorijoj budućnosti. Prije toga, očekujemo u prvoj polovini godine završatak radova na porodilištu i Institutu za bolesti djece, a uskoro očekujemo da bude završen i idejni projekat za izgradnju novih kapaciteta Urgentnog bloka", najavio je Mijović.

Vrijednost radova na Poliklinici je oko 1,2 miliona eura, a 80 odsto novca je obezbijeđeno iz donacija. Rekonstrukcija je počela u junu prošle godine, kada je najavljeno da će radovi biti gotovi za oko šest mjeseci.

Galerija

Bonus video: