Promjena Zakona o mladima: Ministarstvo sporta omogućava NVO koje fingiraju demokratske procese da imaju bolju poziciju?

U Direktoratu za mlade objašnjavaju da je dug put od Nacrta zakona do njegovog usvajanja i pšoručuju da su sve komentare i kritike shvatili pozitivno i da su otvoreni za saradnju sa omladinskim organizacijama
440 pregleda 0 komentar(a)
Direktorat za mlade, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Direktorat za mlade, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 01.07.2018. 18:44h

Nakon samo dvije godine, Crna Gora ponovo mijenja Zakon o mladima.

Ipak, nevladine organizacije i pojedini stručnjaci tvrde da nacrtom novog zakona Ministarstvo sporta ograničava djelovanje omladine i otvara mogućnost organizacijama civilnog sektora koje fingiraju demokratske procese da imaju što bolju poziciju.

S druge strane, u Direktoratu za mlade objašnjavaju da je dug put od Nacrta zakona do njegovog usvajanja i pšoručuju da su sve komentare i kritike shvatili pozitivno i da su otvoreni za saradnju sa omladinskim organizacijama.

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o mladima završena je prije 10-ak dana a u NVO sektoru čije su članice bile dio radne grupe za izradu tog Nacrta protiv su brojih rješenja. Zato su Direktoratu za mlade Ministarstva sporta uputile niz komentara i sugestija za koje se nadaju da će biti usvojene kako na kraju Zakon o mladima ne bi bio prepreka za razvoj omladinskog aktivizma.

"Fizička lica ne mogu da osnuju omladinsku organizaciju vec samo postojeća NVO, pa ta NVO mora imati za prethoodnu godinu već dva projekta iz oblasti omladinske politike, pa osim toga mora imati i poslovni prostor. Sama činjenica da biste imali omladinsku organizaciju iza sebe morate da imate NVO, čemu onda zakon onda ćemo svi da osnujemo nvo, Savjet za mlade ima velika ovlašćenja i jako je važan u omladinskoj politici. U Savjetu je predvđeno da postoje četiri predstavnika civilnog sektora, mi tražimo po principu afirmativne akcije da imamo jednog svog predstavnika", istakla je Dunja Samardžić iz Udruženja mladih sa hendikepom.

U NVO Juventas kažu da nacionalna omladinska politika treba biti prilagođena potrebama mladih ljudi - što su preporuke svih međunarodnih politika, a ne obratno. Zato i onu ukazuju na određene loše strane Nacrta.

"Preusko definisanje omladinske politike gdje organizacije za mlade, neformalne grupe mladih i slične strukture nisu prepoznate kao one koje sprovode omladinsku politiku. Da se mlada osoba ne ograničava da bude član/ica više omladinskih organizacija, posebno u smislu omladinskog rada. Bolje definisanje omladinskih servisa: omladinskog centra i omladinskog kluba", kazali su iz NVO Juventas.

Da se Ministasrtvo sporta trudi da ograniči djelovanje omladine u Crnoj Gori, smatra i konsultant za međunarodne odnose Marko Begović. Dodaje i da je postojeći Nacrt zakona diskriminatorski.

"Posebno otežavajuće barijere u smislu omladinksog aktivizma, osnivnja omladinskih organizacija, pozicije organizacija za mlade, omladinskih aktivista, vođenje evidencija, brisanje iz registra...sve su to neka pravna rješenja koja nemaju uporište u savremenim sistemima", rekao je Begović.

U Direktoratu za mlade kažu da su komentari omladinskih organizacija koji su se čuli na javnoj raspravi konstruktivni i da će im pomoći da poboljšaju tekst Zakona. Tvrde da su postigli cilj odnosno aktivirali mlade ljude da i oni budu sudionici procesa.

"Za nas je najvažnije da se ne razlikujemo u suštini dakle mi smo potpuno saglasni u onome što nam je osnovni cilj, a on je isti, jedino u čemu se razlikujemo jeste forma odnosno način na koji smatramo da možemo doči do rješenja. tako da u tom smislu sve komentare doživljavamo pozitivno", kazao je Nenad Koprivica, direktor Direktorata za mlade.

"Bilo kakva promjena može biti samo kozmetičkog karaktera, taj proces se ne može vratiti od početka", kazao je Begović.

U Direktoratu za mlade podsjetili su da je dug put od Nacrta Zakona do njegovog usvajanja i da će konačan tekst Vladi poslati krajem godine, nakon čega će poslanici u parlamentu dati posljednju riječ.

Bonus video: