Đukanović: Rješenje SNP-a za KAP ništa novo u odnosu na Vladino

SNP je partija koja je ispunila očekivanja Vlade, DPS-a ali i radnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 18:57h

Odluka odbora za ekonomiju obradovala je radnike i Kombinata i Boksita. Vjeruju da se u predlogu SNP-a kriju rješenja koja će i spasiti fabrike i očuvati radna mjesta ali i ono koje podrazumijeva raskid ugovora sa CEAC-om.

Nekadašnji član odbora direktora Kapa Vojin Đukanovic smatra da se predlozi SNP-a u suštini ne razlikuju od predloga Vlade i da će se na kraju ugovor sa Rusima ipak raskinuti i to na način kako je Vlada predložila.

Predstavnici radnika i KAP-a i Boksita i danas su pratili sjednicu Odbora za ekonomiju, a u prvom dijelu sjednice su poslanicima skrenuli pažnju na probleme.

"Gospodo stanje u KAP zajedno sa radnicima Boksita je alarmantno što znači da su sirovine dovedene na minimum, priključeni smo na električnu energiju bez ugovora. Znači tu smo da razgovaramo o tome kako doći do rješenja", kazao je Rade Krivokapić, predsjednik Sindikata Aluminijuma.

"Alarmantna je (situacija) ne samo po pitanju električne energije nego i po pitanju zaposlenih", dodala je Sandra Obradović iz Sindikata KAP-a.

"Situacija u Rudnicima boksita je zaista teška", kazao je Borisav Bojanović iz sindikata Boksita.

Prvi dio je ako ništa drugo podrazumijevao da se glasnu, a drugi ni to. A kad se sve završilo ispostavilo se da i nije bilo neke potrebe jer kako kažu imaće šta da saopšte svojim kolegama.

"Da su se dogovorili sad nešto konkretno i da možemo očekivati da ce Kombinat aluminijuma da opstane", kaže Krivokapić.

SNP je partija koja je ispunila očekivanja Vlade, DPS-a ali i radnika.

"U potpunosti nam odgovara predlog SNP-a đe se daje maksimalna podrška očuvanju fabrike, očuvanju radnih mjesta, strogo poštovanje Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, automatski brzo raskidanje ugovora sa CEAC-om jer se pokazalo da nije bila dobra ideja o privatizaciji aluminijuma", ističe Krivokapić.

"Priča koja je ispričana danas ide u prilog radnicima Boksita. Predlog SNP-a je u potpunosti za nas prihvatljiv", kaže Bojanović.

Na kraju postavlja se pitanje šta je to SNP predložila, a DPS i Vlada prihvatila. Nekadašnji član odbora direktora Kapa Vojin Đukanovic je TV Vijesti rekao - ništa novo.

"Ja mogu samo da komentarišem da je to defakto u suštini predlog vlade jer predlog vlade je bio da se sačuva KAP od stečaja, da se obezbijedi električna energija pod povoljnijim uslovima prihvatljivim za obje strane i da se sačuvaju radna mjesta, tj. da se obezbjedi socijalni program. Prema tome ovaj program koji je Odbor usvojio sadrži sve te elemente jer da bi ste izbjegli stečaj, moraćete sa Rusima raščistiti na način kako je Vlada predložila jer drugačije potezi idu samo ka stečaju i ka likvidaciji", kazao je Đukanović.

Bonus video: