Budvani peticijom protiv Šinavatre

Planiran je hotel od 500 ležaja, marina od 50 vezova. Ali mora se znati, ako jednom vlasniku dozvoljavate gradnju tako ogromnu, teško da možete braniti i ostalim vlasnicima", kazala je Jelušić
185 pregleda 11 komentar(a)
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.06.2018. 18:21h

U Budvi je počelo potpisivanje peticije za zabranu izgradnje hotela i marine na ostrvu Sveti Nikola.

"U kratkom periodu je blizu tri hiljade online potpisa sakupljeno, međutim, nas je cilj da to budu i fizicki dati potpisi. Mi smo obaviješteni da je po hitnom postupku stavljena tačka o Prostornom planu posebne namjene na dnevni red i ono što nas posebno pogađa je ostrvo Sveti Nikola", kazala je Božena Jelušić, organizatorka peticije.

Jelušić ističe da građani žele da to ostrvo bude tretirano kao u dosadašnjim planovima, odnosno da bude park šuma, da se sačuva mediteranski pejzaž, eko sistem i podmorje. Poručuju da nijesu protiv investitora već za to da razvoj bude održiv. Najveći dio ostrva u vlasništvu je bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre koji je dobio crnogorski pasoš.

"Planiran je hotel od 500 ležaja, marina od 50 vezova. Ali mora se znati, ako jednom vlasniku dozvoljavate gradnju tako ogromnu, teško da možete braniti i ostalim vlasnicima", kazala je Jelušić.

Tvrde i da Budvani, osim pojedinaca, imaju konsenzus za očuvanje ostrva

"Ono što me posebno dirnulo je broj turista iz regiona koji su došli i tražili da i sami ovo potpišu, čak i stranci. Ljudi golim okom vide problem i čini mi se da bi jedna Vlada, odnosno parlament kojemu je na srcu ipak crnogorski građanin morao da ima toliko osjećaja da u neke stvari ne dira, čak ni zbog Šinavatrinog profita.

Kada, kako vjeruju, prikupe 6 hiljada potpisa zatražiće da se u Skupštini podnesu amandmani na predloženi Prostorni plan, jer je, kako poručuju, očuvanje ostrva Sveti Nikaola uslov očuvanja Budve.

Bonus video: