Mještani Gornjeg Oraha uzalud čekaju da Opština Nikšić ispuni obećanje

"Kad ne mogu normalo da dođem na svoje imanje da ga obrađujem, onda mi ne treba ništa", poručuje mještanka sela Stanka Todorović
295 pregleda 0 komentar(a)
Gornji Orah, Foto: Screenshot (Youtube)
Gornji Orah, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 29.06.2018. 18:32h

Mještani Gornjeg Oraha, sela petnaest kilometara udaljenog od Nikšića, do kuća i dalje moraju da pješače, jer Opština nije sanirala makadamski put, iako su obećali da će to uraditi do kraja maja.

Slično je i sa obećanjem CEDIS-a. Rekonstrukcija niskonaponske mreže, koja je takođe trebalo da bude završena, svela se na podizanje jednog stuba, kažu ogorčeni seljani.

Iz ove kompanije makar najavljuju završetak radova nakon kosidbe, a odgovore iz opštine u vezi sa rekonstrukcijom puta, TV Vijesti nije uspjela da dobije

Kao i prošlog mjeseca, ekipa televizije, koja se zaputila u Gornji Orah, od crkve i seskog groblja morala je da pješači.

Iako su iz Opštine kazali da će problem puta u Orahu sanirati do kraja maja, ekipa TV Vijesti i krajem juna do Gornjeg Oraha je došla pješke.

Mještani tvrde da iz Opštine niko nije dolazio u selo zbog sanacije puta, iako, kako kažu, ni nasipanje koje su najavili neće trajno riješiti problem.

"Kako da ja dođem da ovu svoju imovinu pokosim, poplastim? Nedavno je kod komšije došla balirka i pokvarila se, vratila se. Ne može ovim putem da dođe. Oni mogu da ga naspu. Prva kiša da padne isti će put da bude. To je vodu vari - vodu 'ladi", kaže Stanka Todorović.

"Ti aktivisti što kažu da je u selo uloženo, neka dođu, prođu groblje i vide kakvi su uslovi", ističe Milenko Đikanović.

Za mještane ovog sela jedino rješenje je da Opština asfaltira put, za šta, kako je Stanki Todorović kazao potpredsjednik Dragan Perović, nema sredstava. Na pitanja TV Vijesti zašto nijesu ispunjena obećanja, iz lokalne uprave nijesu odgovoarali.

Mještane je, osim neispunjenog obećanja Opštine, revoltiralo i to što su iz CEDIS-a najavili da će završiti rekonstrukciju niskonaponske mreže do kraja maja, ali ni od toga nema ništa.

Od prošlog dolaska TV Vijesti u Orah, ovo je sve što je urađeno?

"Kad su bili ovdje, ovo smo nazvali mrtac. Ovoga mrca su digli i ništa drugo. Ne znam jesu li prikačili. To im je sav rad koji su uradili", kaže Vojin Todorović.

Iz CEDIS-a u odgovoru TV Vijesti navode da su realizovali 90 odsto plana rekonstrukcije niskonaponske mreže.

Finalizacija rekonstrukcije podrazumijeva postavljanje samonosivog kablovskog snopa i ulazak na privatna imanja koja su nepokošena, pa će se završetku radova pristupiti kad se okonča kosidba, ističu u toj kompaniji

Ukoliko, međutim, Opstina Nikšić ne krene u rješavanje problema u Gornjem Orahu, mještani su spremni da napuštaju selo.

"Kad ne mogu normalo da dođem na svoje imanje da ga obrađujem, onda mi ne treba ništa", poručuje Stanka Todorović.

Bonus video: