Mnoga ubistva počinjena u oktobru i dalje nerasvijetljena

Televizija Vijesti tražila je odgovore na pitanja šta je preduzeto kako bi počinioci bili otkriveni
171 pregleda 1 komentar(a)
srđan vojičić, Foto: Screenshot (Youtube)
srđan vojičić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 02.11.2018. 18:20h

Prije tačno dvije godine u gradu pod Rumijom likvidiran je 29-godišnji Ivan Laban. Ispred sportskog centra u naselju Topolica ubice na motoru rafalom su pokosile mladića u trenutku kada je ušao sa djevojkom u automobil. Od tada se traga za ubicama. No to nije jedini zločin počinjen u oktobru, koji nosi oznaku „nerasvijetljeno“.

Neutvrđeno je ostalo i ko je u oktobru 2009. godine ubio vlasnika „Red taksija“ Dejana Đukovića. Ono što je zvanično bilo poznato tada poznato je i nakon devet godina - Đuković je ubijen u klasičnoj sačekuši ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao.

U odgovorima koji su Televiziji Vijesti dostavljeni iz Višeg tužilaštva pobrojano je samo sve ono što je do sada preduzeto kako bi počinioci ovog i drugih krivičnih djela bili identifikovani i uhapšeni.

"Izvršen je uviđaj na licu mjesta, donijete su naredbe o obdukciji tijela, date su naredbe Forenzičkom centru u Danilovgradu za sva neophodna vještačenja, a tokom izviđaja tražene su i analize listinga komunikacija i izuzimanje video zapisa sa raznih objekata.." stoji u odgovoru tužilaštva.

Oktobarskim zločinima tu nije kraj. Prije 12 godina dvadeset četvrte oktobarske noći i dalje nepoznate osobe ubile su Srđana Vojičića, tjelohranitelja književnika Jevrema Brkovića, a Brkovica pretukle nadomak njegove zgrade.

"U predmetu formiranom povodom ubistva S.V. saslušan je veći broj lica u svojstvu svjedoka, a sve gore navedene radnje do sada nijesu dale rezultate u otkrivanju izvršilaca ovih krivičnih djela", navode iz tužilaštva.

Ne zna se i dalje ni ko je likvidirao 37-godišnjeg Nikšićanina Pera Damjanovića, čije tijelo je djelimično zakopano pronađeno sredinom oktobra prošle godine u mjestu Kobilji do nadomak Cetinja. Damjanović je važio za člana škaljarskog klana i vjeruje se da je on samo jedna od tridesetak žrtava rata kriminalnih grupa koji traje još od 2014. godine kada je u Valensiji nestao tovar sa drogom. Ubica je u Damjanovića ispalio pet hitaca, a rezultati istrage ukazivali su da je mučen prije smrti.

Nerasvijetljena ubistva iz oktobra od prije jedne, dvije, devet i dvanaest godina su ipak samo tek mali dio 30-ak nerasvijetljenih zločina na stolu crnogorskih istražitelja. Oktobar je bio koban i za Gorana Đuričkovića koji je ubijen 2015. u Budvi, ali i njegovog rođaka Radomira, koji je likvidiran godinu kasnije na Cetinju. Oba slučaja su rasvijetljena.

Bonus video: