"Besudna zemlja": Obradovićevo zaposlenje alarm za inspekciju?

Premijer Duško Marković juče je u Skupštini obećao da će se pozabaviti da li je bilo propusta u ovom slučaju, ali uz opasku kako je ljudski griješiti
115 pregleda 6 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Screenshot (Youtube)
Nebojša Obradović, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 28.06.2018. 17:22h

U Institutu alternativa smatraju da bi zapošljavanje pravosnažno osuđenog Nebojše Obradovića, u Ministarstvu saobraćaja, trebalo da bude alarm za nadležnu inspekciju. Podsjećaju da prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima radni odnos u državnom organu može da zasnuje lice koje nije osuđivano za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad.

“Upravna inspekcija može da reaguje i po službenoj dužnosti ukoliko primijeti da neka praksa nije u skladu sa zakonom. Može po inicijativama, ali u u ovom slučaju mislim da ne treba da se čeka već da izvrši inspekciju i ono što je najbitnije da utvrdi da li su se stekli uslovi za prestanak ovako zasnovanog radnog odnosa", kazala je Milena Milošević iz Instituta alternativa.

Bez javno sprovedene procedure i samo dan nakon što je podnio ostavku na mjesto direktora Direkcije za željeznicu, Obradović je zaposlen u Službi za finansijsko-knjigovodstvene poslove Ministarstva saobraćaja, kojim rukovodi Osman Nurković. Premijer Duško Marković juče je u Skupštini obećao da će se pozabaviti da li je bilo propusta u ovom slučaju, ali uz opasku kako je ljudski griješiti.

"Zakon mora biti jednak za sve. Ali, mi kao političari moramo baštiniti i boreći se za primjenu zakona, neku drugu političku i društvenu vrijednost, da znamo i da smo svjesni da ljudi griješe, i da će griješiti", rekao je Marković.

Ovakav komentar bivši poslanik Mladen Bojanić, koji je ovim povodom ranije napisao otvoreno pismo premijeru, jer je od početka kao zviždač aktivno uključen u cijeli slučaj, vidi kao pokušaj da se opravda kršenje zakona i promoviše korupcija.

“Marković je pokušao da izazove empatiju prema licu koje je napravilo koruptivnu radnju. Nije tako davno bilo kad je stigmatizovano lice koje je prijavilo korupciju, i ono je ostalo bez posla", ističe Bojanić.

Iz Ministarstva javne uprave je Televiziji Vijesti saopšteno da se slučaj zapošljavanja Obradovića ne nalazi u radu kod Upravne inspekcije, te da nije moguće dati mišljenje da li je u konkretnom slučaju u pitanju zasnivanje radnog odnosa ili raspored u skladu sa zakonom.

Međutim, prema zakonu o inspekcijskom nadzoru, svako može podnijeti inicijativu za pokretanje postupka koji se može voditi i po službenoj dužnosti. Bojanić ne očekuje takvu reakciju.

“U ovom momentu Crna Gora je besudna zemlja. U Crnoj Gori nema pravde. Očekujem ono što rade kad ne mogu da se izvuku – da ćute i da sve ovo padne u zaborav", kaže Bojanić.

Iz Ministarstva saobraćaja TV Vijesti danas nije dobila odgovore na pitanja zašto je pravosnažno osuđeni zbog korupcije, bivši direktor Direkcije za željeznice Nebojša Obradović, zaposlen u Službi za finansijsko-knjigovodstvene poslove, te da li je njegov radni odnos zasnovan u skladu sa zakonom.

Bonus video: