Sve više ponuda za otkup zlata: Od lomljenog nakita do zlatnih zuba

Tržišna inspekcija, kako saopšteno TV Vijesti, za sada nije utvrdila da se neko nelegalno bavi otkupom
343 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 20:09h

Posljednjih mjeseci sve je više ponuda za otkup zlata u Crnoj Gori, kako u oglasima, tako i na internetu.

Otkupljuje se nakit, ali i sve što ima dragocjenu vrijednost. Do sada se to uglavnom radilo u zlatarskim radnjama, a sada postoje i posebne radnje samo za otkup.

"Uzrok za to je nepovoljna finansijska situacija i to što su građani primorani da prodaju i ono posljednje čega bi se odrekli, one vrijednosti koje imaju. A zašto je nečiji interes da se u i tim nekim objektima vrši obrnut proces trgovine jeste zato što su jednostavno investitori, oni koji su incirali cijeli taj niz radnji, prepoznali da će cijena zlata u nekom doglednom periodu vremenu rasti". kazala je za TV Vijesti ekonomska analitičarka Ana Nives Radović.

Otkupljuje se sve što ima vrijednost od očuvanog preko lomljenog nakita, pa do zlatnih zuba.

"Ulaganje u zlato jednostavno se javlja kada novac nije stabilan i kada ga ima manje"

Dok oni koji se bave ovakvim poslom ne žele pred kamerama da otkivaju tajne poslovanja, oni koji poznaju takve prilike objašnjavaju da je to način da se izađe iz krize. Posljednja globalna, donijela je neposvjerenje u dvije vodeće valute euro i dolar.

Građani su širom svijeta prepoznali da jednostavno ulaganja u bilo koju valutu i bilo koji novac nosi veoma veći rizik dok je od zlata odnos premije koju dobijate u trgovini, bilo da ga prodajete ili kupujete, što se tiče rizika, taj odnos je povoljniji od drugih alternativa.

"Ulaganje u zlato jednostavno se javlja kada novac nije stabilan i kada ga ima manje, i kada dolazi do nekih turbulencija bilo na ekonomskoj bilo na političkoj svjetskoj sceni", kazala je Radović.

Tržišna inspekcija, kako saopšteno TV Vijesti, za sada nije utvrdila da se neko nelegalno bavi otkupom.

Ipak, ako razmišljate da zlato zamijenite novcem, važno je znati i kako da prepoznate koje je to zlato manje a koje više vrijedno.

Svi koji se bave prometom dragocjenih metala moraju biti registrovani u Zavodu za metrologiju, a na predmetu se moraju naći oznake proizvođača ili uvoznika i oznaka finoće

"Finoća je maseni udio dragocijenog materijala u cjelokupnoj masi predmeta znači recimo zlatni predmet ima oznaku finoće 585, to znači da se nalazi 585jedinica zlata u 1000 jedinica predmeta. Predmet je u skladu sa zakonom kada ima najmanje tri žiga na sebi", kaže Milena Raonić iz Zavoda za metrologiju.

Kod nas su poznate oznake finoće koje se izražavaju u karatima pa recimo 585 finoća zlata je četrnaesto karatno zlato 570 je osanaestokaratno zlato tako da je logično da 750 vrednije zlato.

Prognoza kaže i da je cijena zlata dostigla vrhunac, te da skorije neće rasti. Takvoj situaciji su dopriniejli i prošlonedelji izbori u Italiji koji , kako objašnjavaju analitičari, nijesu bili toliko turbulentni za Evropsku uniju koliko se očekivalo.

"Jedostavno tražnja za zlatom u 2013. neće biti onakva kakva je prognozirana u 2012. iz razloga što se strahovalo od još lošije krize. Međutim, 2013. makar u nekoj drugoj polovini, biće bodina neke stagnacije, što se tiče cijene zlata ona ne bi trebalo dalje da raste, ali se ne očekuje ni neki drastičniji pad do početka 2014.", kaže Radović.

Kada je berza u pitanju ove nedelje se zlato moglo kupiti za 1190 odnosno 1213 eura po unci.

Galerija

Bonus video: