Bolid iznad KAP-a: Pad meteora zabilježen i u Crnoj Gori

"Dosta podsjeća na ovaj čeljabinski bolid, s tim što mnogo kraće traje", kažu u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković"
64 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 19:12h

Munja nebeska, običan vatromet ili nešto treće, zapitao se i 3. januara i vlasnik snimka. Vjerovali ili ne, u Crnoj Gori je zabilježen pad meteora. Zahvaljujući jednom gledaocu TV Vijesti koji je želio anonimnost, redakcija je dobila snimak na kojem se to jasno vidi.

Stručnjaci kažu da na snimku ne vide mnogo razlike u odnosu na svemirsko tijelo koje je nadavno palo u Rusiji i dodaju da nema razloga za paniku.

"Pad meteora. To možda ne bi bilo tako spektakularno da nismo vidjeli kakve posljedice može da napravi u Rusiji. Moram vam reći, prvo ovaj snimak je fascinantan, da ste ga objavili prije nekoliko dana kada je to bilo aktuelno u svijetu, obišao bi cijeli svijet. Nikakva razlika između ovog snimka i onog snimka u Rusiji ne postoji", kaže Igor Dajković, astronom.

Ronioci nisu uspjeli da nađu djelove meteorita u Čebarkulu >>>

Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a TV Vijesti je potvrđeno da pad meteora niko nije prijavio. A iz beogradskog astronomskog društva "Ruđer Bošković“, nakon odgledanog snimka, objašnjavaju:

"Ovaj snimak je fascinantan, da ste ga objavili prije nekoliko dana kada je to bilo aktuelno u svijetu, obišao bi cijeli svijet. Nikakva razlika između ovog snimka i onog snimka u Rusiji ne postoji"

Jedno od pitanja je gdje je bolid koji se vidi iznad Kombinata aluminijuma, u stvari pao na Zemlju.

"Da li je uopšte na teritoriji Crne Gore ili negdje prema Albaniji, to je pitanje. Sigurno je nešto palo, međutim, to nešto je relativno malo, ako je veličine nekoliko centimetara, to je sve, tako da nisam siguran da bi se to uspjelo naći", mišljenja je Igor Dajković.

TV Vijesti

Onaj iznad Rusije išao je brzinom od nevjerovatnih 50 hiljada kilometara na čas, a ovaj naš je ipak bio sporiji. Srećom, Jupiterova gravitacija pokupi veliki dio svemirskih tijela, a i tri četvrtine površine Zemlje čine okeani, tako da se padovi tijela iz svemira rijetko primijete. Ipak, naučnici kažu da svakog dana oko 200 tona materijala padne na površinu Zemlje.

"Malih meteora, prašine... to su zrnca, kao pijesak. Možete često da vidite zvijezdu padalicu, to je to, samo u manjem obimu. Zna se pojaviti i kiša meteora, posebno u avgustu. Meteor u Rusiji je stvarno izuzetak, ne pamti se u modernoj istoriji da je napravio bilo kakvu štetu, da je povrijedilo bilo koga", dodaje Dajković.

Sagovornici TV Vijesti poručuju da priroda radi svoje i da razloga za paniku nema.

"Prema tome, na nebu je i dalje sve u redu, još samo da bude dobro na Zemlji", kaže Milan Jeličić.

Bonus video: