Kakva kazna čeka Šćepana Bujića: Starijim maloljetnicima do 20 godina

Bujić je priznao da je ubio braću Gojačanin. Danas mu je određen pritvor do 30 dana
161 pregleda 92 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 19:47h

Za teško ubistvo crnogorski zakon propisuje kaznu do 40 godina zatvora, ali do sada niko nije pravoznažno osuđen na nju. Do sada je podgorički Viši sud maksimalnu kaznu dosudio u dva slučaja.

Te kazne, međutim, još nijesu parvosnažne pa se još ne može reći da je neko osuđen na maksimalnu robiju.

Zakon je blaži prema počiniocima zločina koji nemaju navršenu 21 godinu, kao što je Šćepan Bujić koji je priznao da je u petak ubio braću Dejana i Ljubomira Gojačanina.

TV Vijesti

"Mlađem punoljetnom licu se ne može izreći kazna zatvora od 40 godina što bi drugim riječima značilo svakom onom ko je na današnji dan izvršio krivično djelo, a nije navršio 21 godinu života ne može se izreći strožija kazna od 20 godina zatvora", kaže advokat Zdravko Begović.

Hiljade ljudi u tišini upalilo svijeće za braću Gojačanin >>>

Isto bi važilo i u slučaju da se tokom suđenja usvoji novi zakon, koji bi predviđao strožije kazne i za starije maloljetnike.

"Imajući u vidu sveto pravno načelo primjene povoljnijeg zakona po okrivljenog u svakoj opciji, bez obzira da li će se promijeniti Krivični zakonik za starija maloljetna lica i dozvoliti moogućnost da se izriče zatvorska kazna preko 20 godina na lica koja su izvršila krivična djela na današnji dan mora se primjenjivati povoljniji zakon, dakle maksimalna kazna zatvora za ta lica biće 20 godina zatvora", dodaje Begović.

Marković: Tragedijom u Baru poljuljano je povjerenje građana u institucije >>>

Šćepan Bujić jutros je saslušan pred sudijom za istrage podgoričkog Višeg suda Miroslavom Bašovićem koji mu je odredio pritvor do 30 dana. Bujić je juče pred tužiteljkom Suzanom Milić priznao da je ubio braću Gojačanin.

Dvostruko ubistva dogodilo se u samom centru Bara. Bujić je naoružan ušao u bilijar klub "Mister Otto", a zatim nakon kraće svađe izvadio magnum i pucao prvo jednom a potom drugom bratu u grudi.

Nakon mirnih protesta zbog dvostrukog ubistva, u Baru je večeras počelo potpisivanje javne peticije kojom se traži da ulica u kojoj su ubijena braća Gojačanin dobije njihovo ime.

Sa potpisivanja peticije u Baru, Foto: Anto Baković

Barani traže da ulica u kojoj su ubijeni, dobije ime braće Gojačanin >>>

Galerija

Bonus video: