"Nikog ne zanima legalizacija, ovo je igra moćnika i sirotinje"

Ministar Pavle Radulović u Skupštini je objasnio da rok za legalizaciju nije produžen, već se do 15. oktobra samo može priložiti ovjeren elaborat
151 pregleda 6 komentar(a)
Park šuma Zagorič, Foto: Screenshot (YouTube)
Park šuma Zagorič, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.06.2018. 17:44h

Ista meta, isto odstojanje - stanovnici Park šume u Zagoriču po ko zna koji put su digli glas kako bi odbranili svoje domove. Našli su se, kažu, na velikoj muci - svakodnevno im stižu rješenja od javnih izvršitelja da vlasnici spornog zemljišta navodno namjeravaju da njihove kuće prevedu na sebe.

"Bio sam u Upravu za nekretnine, tamo su mi rekli da, oni su čitali ovo rješenje cijelo, veli koliko znam i koliko se razumijem, trebalo bi kuća, po ovom rješenju da se prepiše na vlasnike zemljišta ili advokate", kazao je Vuko Lakićević, mještanin Park šume Zagorič.

"Posle završenih sudskih procesa oni stavljaju zabilježbe u katastar na te kuće, opterećenja, oni planiraju da odrade uz pomoć suda licitacije u sudu za te kuće. Poslije prvog, drugog to se cijena umanjuje licitacija. Na kraju kada im dostigne vrijednost sudskih troškova te kuće, oni planiraju da prevedu te kuće na sebe", dodaje Radovan jeremić, predstavnik mještana.

Rješenja je za sada dobilo 20-tak mještana. A, sudski troškovi enormno su visoki .

"Nijedna kuća sa sudkim troškovima nije ispod 30 00. Primjer mog komšije koji za četiri održana ročišta ima 7.500 hiljada sudskih troškova", navodi Jeremić.

U međuvremenu, ministar odrzivog razvoja Pavle Radulović, u Skupštini je objasnio da rok za legalizaciju nije produžen, kako su spekulisali neki mediji.

"Rok za legalizaciju nije produžen, rok za legalizaciju da prijavite legalizaciju svog objekta je 15. jul ove godine. Ono što smo dozvolili je, zbog zagušenja u katastru, da ne morate uz prijavu za legalizaciju donijeti ovjereni elaborat od geodetske kuće, od katastra, već možete s potvrdom da ste predali elaborat na ovjeru prijaviti legalizaciju i onda dobiti 90 dana katastar da završi svoj posao", rekao je ministar.

Do sada je zahtjev za legalizaciju podnijelo tek oko 3.500 hiljade vlasnika objekata, ali ove ljude legalizacija ne interesuje. Oni jedino očekuju da se problem vlasništva njihovih kuća riješi, pa su zbog toga pisali predsjedniku, premijeru i Zaštitniku ljudskih prava.

"Nikoga ne interesuje. Ovo je igra moćnika i sirotinje koja ne znamo kome će da se isplati i dokle će da stigne, a građani neće po cijenu života dozvoliti da im se kuće uzmu", kaže Jeremić.

"Ako dođu, slučajno im padne na pamet da nas iseljavaju, neće im lako proći", dodaje mještanin Cvetko Madžgalj.

Građani koji su dobili rješenja uložiće žalbu.

Bonus video: