Podgorica: Fasada ostala nedovršena, stanari u strahu

"Čim je nevrijeme, vjetar malo jači, otpadaju parčad, ili komplet table striropora sa malterom. I u velikoj smo neizvjesnosti"
159 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 19:56h

Već drugu godinu, zbog urušavanja nedovršene fasade, stanari jedne podgoričke zgrade strahuju bezbjednost.

Problem je nastao jer je izvođač radova otišao usred posla. Dejan Radulović je saznao da su brojni pokušaji stanara da nađu rješenje ostali su bez rezultata.

"Čim je nevrijeme, vjetar malo jači, otpadaju parčad, ili komplet table striropora sa malterom. I u velikoj smo neizvjesnosti", kaže za TV Vijesti upravnik ulaza zgrade Mato Lozić.

Lozić ističe da je muka sa fasadom, koja se nalazi tik uz njihov ulaz, nastala kada su radnici, koje su angažovali stanari susjednog ulaza, u pola posla odustali od popravke fasade.

"Trebalo bi pitati stanare ulaza broj 12 zašto nije završeno i koji su razlozi", kaže on.

Niko iz susjednog ulaza nije želio da stane pred kamere, pa je TV Vijesti, baš kao i stanari iz ulaza broj 10, ostala bez odgovora. Ali, njima su ostali i drugi problemi.

"Prozor ne mogu da otvorim. Drugo, od skele, prilikom vibracije od vjetra i ploča je pukla. Plus toga je i opterećenje izviše vrata, na čemu je skela naslonjena, to je u opasnosti da i ova nastrešnica na vrh ulaza da i ona popusti", priča stanar Gojko Popović.

Ni obraćanje stanara nadležnim inspekcijama nije dalo rezultate.

Upravnik ulaza kaže da su i u Komunalnoj i Stambenoj inspekciji "počeli da ga vozaju".

"Oni kažu nisu nadležni, ovi kažu da nisu ovi nadležni", kaže Lozić.

Dok svi bježe od odgovornosti u zanatskoj komori i ministarsvu rada i socijalnog staranja prepoznali su problem. Zbog toga su inicirali donošenje pravilnika po kome će se zanatskim radovima moći baviti samo oni sa položenim majstorskim ispitom.

"To će biti, ubuduće, jedna velika zaštita za naše građane, jer, samim tim, dajemo jedan doprinos razvoju grada, sa jedne strane, a, sa druge strane, građani budu zaštićeni jer će im kompetentne osobe obavljati djelatnost", smatra Vojislav Delić, predsjednik Zanatske komore Crne Gore.

Stanare na Zabelu niko nema da zaštiti, ali ono ne odustaju. Rješenje svojih problema planiraju da potraže i u kabinetu gradonačelnika Miomira Mugoše.

Galerija

Bonus video: