Crna Gora otvorila poglavlje 17: MVP prećutalo primjedbe o medijima

Govoreći o značaju poglavlja 17, Darmanović je istakao da je Crna Gora u ovoj oblasti, a u okviru ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već postigla značajne rezultate
57 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore
Srđan Darmanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.06.2018. 19:52h

Crna Gora je danas u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, otvorila pregovaračko poglavlje, 17 – Ekonomska i monetarna unija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), zajednički je ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti.

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica Evropske unije i Evropske komisije, istakao da zahvaljujući posvećenom radu svih crnogorskih institucija Crna Gora danas ima 31 otvoreno poglavlje, od kojih su tri privremeno zatvorena, te izrazio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena i preostala dva, 8- Konkurencija i 27- Životna sredina.

Govoreći o značaju poglavlja 17, Darmanović je istakao da je Crna Gora u ovoj oblasti, a u okviru ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već postigla značajne rezultate.

"Ovo poglavlje je od posebnog značaja za otvorenu, uspješnu i eurizovanu ekonomiju Crne Gore. U tom smislu, već smo preduzeli brojne aktivnosti koje otvaraju put daljem ekonomskom i finansijskom rastu, a naredne mjesece ćemo iskoristiti za dodatno produbljivanje i ubrzanje kako ekonomskih tako i političkih reformi", istakao je Darmanović.

Pregovarač za 17. poglavlje, viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris je poručio da će, uz već ostvareni napredak u ovoj oblasti, Crna Gora po otvaranju poglavlja 17 nastaviti sa usklađivanjem svog pravnog okvira sa evropskim zakonodavstvom, sa ciljem unaprjeđenja transparentnosti i održivosti javnih finansija, smanjenja transakcionih troškova, olakšanja međunarodne trgovine, povećanja mobilnosti kao i potpune integracije Centralne banke Crne Gore u Evropski sistem centralnih banaka.

Kako je saopšteno iz MVP, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocijenio da je otvaranje pregovora u poglavlju 17 predstavlja još jedan važan korak naprijed na evropskom putu, izrazivši očekivanje da će Crna Gora nastaviti da uspješno ispunjava obaveze sa evropske agende.

"Crna Gora je najviše napredovala u pregovorima s EU, a prioritet, i u narednom periodu, treba da bude oblast vladavine prava. Evropska komisija će nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU, uključujući ekspertsku i finansijsku pomoć", poručio je Han.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva je kazala da je otvaranje još jednog pregovaračkog poglavlja potvrda stalnog napretka Crne Gore i ispunjavanja uslova za članstvo u EU.

Ona je podsjetila na posvećenost bugarskog predsjedavanja Savjetom EU politici prosirenja i evropske budućnosti Zapadnog Balkana, posebno istakavši ulogu Crne Gore u tom kontekstu.

Zahatijeva je naglasila da je Crna Gora “jasan lider” u pristupnom procesu. Ona je ipak istakla da Brisel očekuje konkretne dokaze u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Posebna poruka koju su prenijeli briselski zvaničnici nakon susreta ticala se situacije sa medijima, iako toga nema u saopštenju Ministarstva. Poručeno je da će, osim stanja u vladavini prava, napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija zavisiti i od situacije u vezi sa slobodom medija.

“Nedavni napadi na novinare su zabrinjavajući a crnogorske vlasti moraju da obezbede sigurnu klimu za rad novnara”, poručila je Zaharijeva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

S tim u vezi je i Johannes Han, evropski komesar nadležan za pristupne pregovore, takođe izarzio zabrinutost zbog situacije sa medijima, uz poseban naglasak na razrješenje menadžmenta javnog servisa Crne Gore.

“Na žalost, vidjeli smo da stvari idu u suprotnom smjeru”, ocijenio je Han.

Bonus video: