Vujanović i dalje najpopularniji političar u Crnoj Gori

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ima najviše negativnih ocjena kod građana
80 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 17:58h

Na dva mjeseca prije predsjedničkih izbora, Filip Vujanović i dalje je ubjedljivo najpopularniji političar u Crnoj Gori, pokazalo je novo istraživanje koje je TV Vijesti uradila u saradnji sa agencijom Ipsos Stratedžik marketing tokom januara.

S druge strane, lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ima najviše negativnih ocjena kod građana.

Kao i većina prethodnih istraživanja i januarsko je pokazalo podijeljenost građana o pravcu kretanja Crne Gore. Više od polovine ispitanika, 51 odsto njih odgovorilo je da naša zemlja ide pravim putem, dok 39 % njih misli da je taj put pogrešan.

Više od polovine ispitanika, 51 odsto njih odgovorilo je da naša zemlja ide pravim putem, dok 39 % njih misli da je taj put pogrešan

Podijeljenost se najviše primjećuje na liniji vladajuće-opozicione stranke. Simpatizeri vladajuće koalicije u velikom procentu, čak 80 odsto, izjašnjavaju se da zemlja ide pravim putem, dok najviše rezervi imaju pristalice i simpatizeri Demokratskog fronta - 70 odsto njih smatra da je taj put pogrešan.

Ako pogledamo trend u posljednjih nekoliko mjeseci primijetićemo da se ne mijenja broj zadovoljnih i on je konstantno iznad 50 odsto. Međutim, za razliku od decembarskog istraživanja broj nezadovoljnih porastao je sa 32 na 39 odsto.

Što se tiče javnih ličnosti, i dalje je ubjedljivo najpopularniji predsjednik države Filip Vujanović, iako sada bilježi neznatni pad.

Uprkos kontraverzama oko njegove kandidature koje šire Socijaldemokrate, o Vujanoviću pozitivno mišljenje ima čak 81 odsto građana. Nastavljen je i trend njegovog dobrog kotiranja i kod Crnogoraca i kod Srba, ali bolji utisak ima kod Srba - 83 odsto.

Na drugom mjestu, ostala je direktorka MANS-a Vanja Ćalović o kojoj pozitivno misli 68 odsto građana, što je neznatan rast u odnosu na decembarsko istraživanje. Bivšem premijeru, sada ministru vanjskih poslova Igoru Lukšću, opala je popularnost ali je on i dalje na trećoj poziciji.

Na a četvrtoj i petoj su Miodrag Lekić I Milica Pejanović Đurišić sa podrškom, odmosno pozitivnim mišljenjem 64 odsto gradjana. Vanja Ćalović i Miodrag Lekić mnogo bolje prolaze kod ispitanika koji se izjašnjavaju kao Srbi I taj procenat je 82, odnosno 83 odsto. Slijedi premijer Milo Đukanović, o kome pozitivno mišljenje ima 62 odsto građana.

Zanimljivo je da se ispred predsjednika DPS-a nalaze čak tri funkcionera njegove stranke: Vujanović, Lukšić i Milica Pejanović Đurišić.

Loše kotiranje Krivokapića

Po broju negativnih ocjena među prvih deset i dalje prednjači lider SDP-a Ranko Krivokapić sa 49 odsto negativnih mišljenja a to je posljedica njegovog dosta lošeg kotiranja kod ispitanika koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Drgi je lider SNP-a Srđan Milić sa 44 procenta, nakon koga slijedi Vujica Lazović.

Premijer Đukanović ima oko 35 odsto negativnih ocjena, a najmanje ih imaju Filip Vujanović 17, Milica Pejanović Đurišić 24 I Vanja Ćalović 25 odsto.

Galerija

Bonus video: