Pitanje svih pitanja: Da li će poslodavci ili radnici plaćati krizni porez

Upravo o motivima zaposlenih u svojoj kompaniji vodiće racuna poslodavac Budo Raičević i zato i nije imao problem da to javno saopšti
109 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 20:57h

Kraj mjeseca radnici dočekuju u nedoumicama koje su im se otvorile nakon usvajanja kriznog poreza. Ukoliko je redovna sjutra će primiti poslednju platu koja neće biti dodatno oporezovana.

A oporezivanje je briga radnika koji rade kod privatnika. Pitaju se da li će zbog povećanih izdataka za državu poslodavci umanjiti svoj dobitak ili ga se neće tako lako odreći.

Dakle, pitanje svih pitanja ovih dana je ko treba da plaća krizni porez poslodavci ili radnici

Samo zadovoljan radnik je dobar radnik

Jedna prolaznica kaže da ne bi trebalo ni jedni ni drugi, ali tako neće moći - neko će morati da pritegne kaiš

"Mnogo teško pitanje treba da plaća onaj ko ima a zna se ko ima. Pa valjda poslodavci, prije poslodavac no radnik, po meni, što znam, u svakom slučaju radnici ne nikako", kaže drugi prolaznik.

I oni koji su aminovali ovakvu Vladinu odluku slično razmišljaju.

"Jedan dio poslodavaca je prihvatio na sebe da ovu razliku u poreskom opterećenju prihvate na sebe zašto zato što vode računa o svojim zaposlenima vode računa o motivaciji svojih zaposlenih kako bi bili motivisani da sto uspješnije rade svoj poslove i zadatke za koje su plaćeni", kaže poslanik DPS Zoran Jelić.

Kad već nisu mogli da urazume Vladu i u opoziciji se nadaju u razum poslodavaca

"Pa vjerovatno kod poslodavaca koji imaju prostora da oni preuzmu na sebe plaćanje ovog tereta bi bilo puno bolje po pitanju motivisanosti i radnika zaposlenih tamo jer naravno svi znamo samo zadovoljan radnik je dobar radnik", kaže Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore

Kad mogu da ne plaćaju porez

Upravo o motivima zaposlenih u svojoj kompaniji vodiće racuna poslodavac Budo Raičević i zato i nije imao problem da to javno saopšti.

"Bez obzira što zakon definiše da je to obaveza zaposlenih, sigurno da kod ozbiljnih kompanija koje vode računa o ljudskim resursima, neće doći do smanjenja plata, nego da će se jednostavno taj trošak preliti na teret privrede. Što se naše kompanije tiče, neće doći do smanjenja plata", kaže Raičević.

No malo je ovakvih privrednika. Zaraženih sindromom Deripaska odnosno onih koji nisu znali da prištede kad im je dobro išlo i da sačuvaju nešto za ne daj bože na žalost u Crnoj Gori je mnogo više.

"Svi poslodavci na žalost ne mogu jer imaju problema sa likvidnošću i sa finansijskim poslovanjem", kaže Jelić.

"Naravno biće jako teško jer znamo svi da je ogromna nelikvidnost i da su veliki problemi tako da se bojim da će ipak taj porez u dobrom dijelu kompanija ići na teret zaposlenih", kaže Bojanić.

Da će tako biti nema sumnje jer veliki broj naših privrednika odavno porez uopšte i ne plaća pa kad im može biti da se igraju sa državom kud će veći motiv i za ovu drugu igru – igru sa radnicima.

Bonus video: