"Milka" bila na dijeti: Sa 100 na 80 grama

Potrošači u Crnoj Gori često trpe posljedice i može se reći da su bez ikakvog uticaja i efikasne zaštite. A kriza ima takve razmjere da se svi snalaze kako znaju i umiju
582 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 20:44h

Mnogi je vole, a nema ko je nije probao. Tu je već godinama, a od nedavno i ova od 80 grama, na izgled potpuno ista kao stara. Dobijamo zvanično objašnjenje da je čokolada "Milka" bila na dijeti zbog ekonomske krize.

"Mi smo u uslovima krize, a u sklopu naše da kažem korporativne odgovornosti, da zajednički podjelimo sa našim potrošačima teret krize, odlučili da Milku i to neke najprodavanije vrste stogramskih Milki smanjimo sa 100 na 80 grama", kaže za TV Vijesti Lilja Pižurica, predstavnica distributera.

Ovaj komercijalni trik primjetili su i u Udruženju za zaštitu potrošača EKOM.

"Proizvođač nije napravio prekršaj, nikakav, jer on nije povećao po jedinici mjere cijenu, ali je gramažu smanjio i tu povećao promet", smatra Milan Mijović iz EKOM-a.

Distributeri tvrde da su lansiranjem lakših ljubičastih čokolada, potrošači ustvari dobili.

"To je za nekih 20 procentnih poena smanjenje da kažem težinsko, u isto vrijeme međutim mi smo uradili i korekciju cijene tako da su cijene tih Milki koje su gramažno pale za 20 procentnih poena, smanjene u prosjeku od 25 do 38 procentnih poena. Imate situaciju da za manju količinu novca možete dobiti svoju omiljenu čokoladu, a samim tim dobiti i jeftiniju po gramu, znači imate dvostruku faktički neku korist kao potrošač", priča Pižurica.

Pored čokolada, mnogi proizvodi su dodatno tanji, odnosno lakši. Tu su neki sokovi, sapuni, šamponi, zatim grickalice, mliječni proizvodi i ulje. Zato je savjet potrošačima samo jedan.

Mijović preporučuje da se pogleda deklaracija svakog artikla.

I računajte, ako imate vremena. Šta je koliko teško, koliko košta i ono najvažnije, da li to možete da platite.

Galerija

Bonus video: