Svi bi da se zaposle u državnoj firmi...

Stižu upozorenja da sa takvim razmišljanjima ne možemo izaći iz krize, niti možemo ući u pravu tržišnu utakmicu
164 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 20:22h

Nije tajna, građani Crne Gore prosto obožavaju državni posao, pa čak i ako im je mnogo manja plata nego u recimo privatnom sektoru. Privrednicima to zvuči šokantno.

Stižu upozorenja da sa takvim razmišljanjima ne možemo izaći iz krize, niti možemo ući u pravu tržišnu utakmicu sa državama Evropske Unije

Danilo Bošković završio je Poljoprivredni fakultet i radi kao pripravnik u privatnoj kompaniji.

"Radim tu već nekih 15-ak dana, sasvim sam zadovoljan. Za moju struku, smatram da ću više naučiti ovdje gdje se radi konkretno, nego u državim firmama", kaže Bošković za TV Vijesti.

A svi bi, ipak, u državnu firmu. Zvanično, čak dvije trećine pripravnika angažovano je u državnom sektoru. A nedavni podaci UNDP-a pokazuju da većina, čak 64 odsto radnika, bi radije radili u javnom sektoru za 300 eura manju platu, nego kod privatnika. Sve to čudi i Danilovog poslodavca - Željka Vidakovića.

"Šokantno i vrlo deprimirajuće. Mi ne možemo izaći iz krize ako budu mladi ljudi težili da rade za mnogo manje para u državnoj službi, ali da ima neku kao sigurnost fiksnu, a znamo da je naša administracija možda najveća po glavi stanovnika u Evropi. Mislim da je to najveći šamar sistemu obrazovanja u Crnoj Gori, gdje nam dolaze mladi ljudi, svršeni inžinjeri, maltene sa vrlo malim, da ne kažem gotovo bez ikakvog praktičnog znanja", smatra Vidaković.

To je i šamar utemeljivačima neoliberalne ekonomske škole, koji se kunu u preduzetništvo, u državi koja još nije izašla iz bolne tranzicije.

"Možemo reći da je možda problem i u svijesti koju tradicionalno nosimo iz vremena socijalizma i da se upravo na to oslanja sigurnost na državu, na državnu administraciju. Moja poruka je da definitivno moramo mijenjati svijest i moramo svi zajedno učestvovati u promjenama", kaže za TV Vijesti Edin Koljenović iz Građanske alijanse.

Slično poručuje i Vidaković, koji je prije dvije decenije napustio državni posao i otišao u privatne vode.

"Stvorimo naš crnogorski kult rada, koji je na najnižem stepenu u okruženju, možda i u Evropi. Vjerujmo u sebe."

Galerija

Bonus video: