Kupovna moć građana: Pomjeranje granice dna

Građani koje je anketirala TV Vijesti navode da se usljed krize odriču kupovine voća, povrća, kvalitetne hrane, a kupovina garderobe je samo misao
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 19:33h

Hljeb naš nasušni i ponešto da se prismoči - to je svakodnevica ogromnog broja građana Crne Gore.

Od kada je kriza počela da pokazuje najružnije lice, polako ali sigurno odričemo se i najosnovnijeg.

Građani koje je anketirala TV Vijesti navode da se usljed krize odriču kupovine voća, povrća, kvalitetne hrane, kupovina garderobe je samo misao.

I trgovci potvrđuju da se sve teže živi.

Potrošača je u pojedinim maloprodajama više oko 8 odsto, ali je toliko opala i potrošnja u odnosu na januar 2012.

"Dolazimo do zaključka, da se kupuje samo ono što je neophodno svakoga dana da se nađe u kuci, a recimo mljeveno meso i mesne prerađevine su tek negdje poslije 60-tog mjesta u ovoj našoj analizi - rekla je Nataša Lučić

Štedi se i na sredstvima za higijenu.

"Vrlo zanimljiv podatak - u 200 najizlaznijih artikala pojavljuju se samo 4 artikla , 4 sredstva za održavanje lične higijene", navodi Lučić.

Higijena i zdravlje zuba, takođe su pokazatelj standarda - u aktuelnoj se besparici međutim i stomatolog posjećuje tek ako se mora.

"Zarade u ordinacijama su opale dosta posljednjih godina. U odnosu na prije pet, šest godina i kad uporedimo vrstu intervencija koje su zastupljene znači više su u posljednje vrijeme zastupljene te hitne intervencije", kazao je stomatolog Dušan Burić.

Kad se štedi na hrani i zdravlju, zaboravi se i na kafanu. Iako često izgleda da nije tako, ugostitelji uvjeravaju da slike punih kafića mogu i da zavaraju.

"Normalno je da se manje pije, normalno je da se manji izlazi. Više se vikendom izlazi, radnim danima je vrlo teško", rekao je ugostitelj Srđa Stijović.

Na fine stvari su zaboravili i neki poslanici.

"Odlazak sa familijom u restoran, odlazak na neke proslave, svečanosti, bogami sve rjeđe i na nekva kulturna dešavanja", kazao je poslanik Emilo Labudović.

Bonus video: