Nikšić: Stanje stambenih zgrada prilično loše

Zgrade koje imaju skupštinu i upravnika lako je razlikovati od onih u kojima se propisi ne potuju. Čak i ako nisu novoizgrađeni ti objekti se prepoznaju
592 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.06.2018. 17:26h

Dotrajali ravni krovovi, oronule fasade, neosvijetljeni i nebezbjedni ulazi, problemi sa vodovodnim i elektro instalacijama, neuređena okolina – u najkraćem su karakteristike mnogih stambenih zgrada u Nikšiću. U Sekretarijaru za uređenje prostora, stanare podsjećaju da uslovi života u zgradi najviše zavise od njih samih.

"Da bi se održavala stambena zgrada neophodno je da se formiraju organi upravljanja stambene zgrade, da se etažni vlasnici uključe u postupak odlučivanja o tome, na koji način se koriste zajednički djelovi, na koji način se održava stambena zgrada", rekao je Zoran Pavićević iz Sekretarijata za uređenje prostora u Opštini Nikšić.

Po Zakonu o održavanju stambenih zgrada iz 2016. godine, etažni vlasnici su dužni da formiraju skupštinu stanara koja bira upravnika zgrade. On sprovodi proceduru za dobijanje matičnog broja i šifre djelatnosti stambene zgrade, nakon čega nadležni opštinski Sekretarijat izdaje ugovore o pravima i obavezama etažnih vlasnika. Od 651 stambene zgrade, lamele ili ulaza, u zavisnosti od toga kako su registrovane, u Nikšiću svega 148 zgrada ima upravljačke strukture,sto je po zakonu kažnjivo.

"Svaki vlasnik stambene jedinice će biti kažnjen 250 eura ako ne prihvati da se formira skupština stanara, postavi upravnik zgrade kako bi mogli normalno da se završavaju poslovi u vezi održavanja stambenih jedinica", rekao je Milan Milošević iz Sekretarijata za inspekcijski nadzor.

Zgrade koje imaju skupštinu i upravnika lako je razlikovati od onih u kojima se propisi ne potuju. Čak i ako nisu novoizgrađeni ti objekti se prepoznaju.

Takva je zgrada nekadašnjeg Samačkog hotela Željezare na šetalištu Alekse Backovića stara oko 40 godina. Stanari su formirali urpavljačke organe još 2006. i od tada nijesu mijenjali upravnika Mihaila Durutovića.

Iako nijesu htjeli pred kameru, stanari koje je srela TV "Vijesti" rekli su da Mihailo sve stigne da reguliše.

"Izolazciju smo stavili, još 100 kvadrata nam treba za drugi sloj, jer je ploča gore bila bez izolacije. ZAstaklili smo vrata, prozore, makli smo sa stepenica ono što je dizalo prašinu, krečili smo. Ono što je najvažnije pumpe smo zamijenili, uvijek imamo vodu i lift nam radi konstantno", kazao je upravnik zgrade Mihailo Durutović.

Ukoliko vlasnici etažnih prostora odluče da formiraju skupšinu stanara kako bi imali ljepše uslove za život, dužni su da mjesečno plaćaju naknadu 20 centi po metru kvadratnom stambenog porostora koji posjeduju.

Bonus video: